Проекти

Представям Ви четири проекта с мое участие:

7. Една нощ в столицата - моноспектакъл, представен на юбилейното пролетно издание на "Джобфест" в ателие "Пластелин" през м. май, 2022 г.

6. "Годините (м)ни" - хайку моноспектакъл, подготвен по време на карантина през 2020 г. и представен на празника на българското неделно училище в гр. Кавала, Гърция през май 2022 г.

5. "Капризи" - Диляна Георгиева и аз; издателство "БГ-ПРИНТ"; редактори - проф. Дейвид Ланю и Илияна Стоянова; корица - Диляна Георгиева.

4. "Кибритени лодки" - Диляна Георгиева, Дарина Денева и аз; издателство "Пергамент", редактор - Петър Чухов, корица - Иво Рафаилов. 

3. "Приключенията на Щур и Враби" - пиеса и книга; автор - аз; актьори в пиесата под моя режисура - Иляна Делева, Десислава Лактовска и Поликсения Ангелова; книга - издателство "Св. Иван Рилски", редактор - Бранимир Събев, корица - Румяна Апостолова;

2. "Кръстопът на изкуствата" - аз, в съавторство с Веселка Христова;

1. "Четири" - Ина Крейн, Павлина Гатева, Иван Христов и аз; издателство "Е-knigi.net", редактори - Ина Крейн и аз, корица - Йордан Янков.7. "Една нощ в столицата"
Моноспектакълът беше представен на юбилейното, пролетно издание на "Джобфест" в ателие "Пластелин" през май 2022 г. 6. "Годините (м)ни"

(моноспектакъл с хайку и хайга)

Спектакълът „Годините м/н/и“ е съвсем нов жанр – пресъздаването на хайбун (съчетание на кратка проза с неповтарящо го, а допълващо хайку) на сцена. Уловените мигове от живота докосват онези тънки струни в човешкото съзнание, които вибрират с честотата на Вселенския Разум и не бягат от отговорността към Цялото, а го допълват по единствения възможен начин – в движение. Лекият за пренасяне декор – два стола и две кутии с минимален реквизит – правят спектакъла лесен за изиграване както на различни сцени, така и на открито. Думите на разказвача, редуващи се с рецитирането на хайку, допълнени с хайги (фотографии и рисунки с допълващи ги тристишия) намират път дори до най-претенциозния зрител и/или слушател.


Спектакълът беше представен в Българското неделно училище в Кавала, Гърция, на 8 май 2022 г. 


5. "Капризи" 


Двуезичен сборник от ренгей поеми (поетична форма, за първи път представена в книжно тяло в България), излязла от печат през 2018 г. от издателство "БГ ПРИНТ". Редактор на английския текст е проф. Дейвид Ланю, а на българския - Илияна Стоянова. Преводите са мои, а снимките на Диляна. Корицата е оформена от Петър Павлов. 
Премиерата се състоя в галерия "Класика", София, на 28 март 2018 г. 
4. "Кибритени лодки"

Идеята е на Диляна Гоергиева, която по съвет на Петър Чухов, нашият редактор, покани Дарина Денева и мен за участие в съвместна хайку стихосбирка, към края на 2013 г. Целият ни екип, изброен по-горе, рабоеше в пълен синхрон. Допълвахме се. Довършвахме това, което другите не са успели и в крайна сметка, през декември 2014 г. книгата е факт с помощта на редакторите ни на преводите - Анжела Родел, английски текстове, и Наталия Седенова и Наталия Слатинска на руските. Благодарностите ни са за най-коректното издателство, с което съм работила до сега - "Пергамент" и великолепната работа по корицата на Иво Рафаилов.


Книгата е налична в книжарниците:
- "Хеликон"


Премиерата се състоя на 20.01.2015 г. в музикален център "Борис Христов". Отзвук за премиерата от Илияна Делева можете да прочетете в "Градското списание", а вече имаме покана за гостуване в Пловдив. 


На 21 февруари се възползвахме от възможността да представим отново книгата си в "Поетично кафене", за което дадохме и своето блиц интервю.
Медийните партньори и блогъри, които ни подадоха ръка:
- "Книголюбие" (Христина Панджаридис)
- "Диви люляци" (Цецка Илиева)
- "Кафене.бг"
- Трите авторки на "Кибритени лодки" в електронното списание "Кръстопът". Благодарностите са заВалентин Дишев! Диляна Георгиева, Дарина Денева и Весислава Савова
Рецензии:
- от Мая Кисьова в блога й в "Wordpress.com"
- от Владислав Христов в "Литературен вестник"

- от Христина Панджаридис в "Книголюбие"


Интервюта:
- Диляна Георгиева в "Евроком" (след 40-та минута)
- Петър Чухов в "Кръстопът"
- Диляна Георгиева и Весислава Савова в "Артефир"
- Диляна Георгиева, Дарина Денева и Весислава Савова в "Актуално"
Можете да видите и филмовата ни презентация в Youtube.com


   3. "Приключенията на Щур и Враби"

Всъщност, това трябваше да бъде книга. Книга, чиито глави пусках като реклама в един сайт за литература. Изведнъж, мъж с обсесивно поведение и всички признаци на маниакална депресия, започна да предявява претенции за съавторство, само защото пишех книгата, докато споделяхме част от времето си заедно. За това обаче съществуват както психиатрични клиники, така и Закон за авторското право и сродните му права. Няма да говоря за опитите на този човек да провали книгата, а за това, че всичко е възможно, когато вярваме в мечтите си - колкото и клиширана да е тази дума за някои.
Книгата вече е факт и няма как да не благодаря на ентусиазираните си приятели, които ми повярваха и помогнаха да осъществим реализирането на идеята за доброто таласъмче и момичето птиче както и всички техни приятели в Голямата гора под формата на пиеса. Това са Илияна Делева, дъщеря ѝ Десислава Латковска и Поликсения Ангелова, както и на редактора Бранимир Събев.
До момента (2013 г.) имаме зад гърба си следните представления:
- на 18.01.2013 г. - в трето помощно училище "Едуард Сеген"; тук можете да прочетете как четирите съпреживяхме това гостуване;
- на 16.02.2013 г. - официална премиера в галерия "Класика", отзвук, за която можете да прочетете тук. '
- на 01.03.2013 г. - първомартенска пиеса на открито
- на 10.03.2013 г. - в  в Клиниката по детска урология към УМБАЛСМ "Н.И. ПИРОГОВ" в София. Това наше участие е част от програмата "Чети книжки на децата с бъбречни увреждания и на хемодиализа".


На 23.03.2013 г. бях гост в театралните работилнички на 14 СОУ "Проф. д-р Асен Златаров", за да разкажа на децата историята на създаването на пиесата и да направим импровизирана игра на първа сцена от нея. Третокласници и четвъртокласници импровизираха смело, без да имат нужда да чуят целия текст.

Добрата новина. Книгата бе отпечатана от издателска къща "Св. Иван Рилски",  с ISBN 978-954-353-224-7, на 14.10.2013 г. 1.50 лв. от всяка закупена книга се използват с благотворителна цел. 
Ето и екипите, които отразиха новината:

Кафене.бг 
Poetry Sans Frontieres  
Az-deteto.bg 
Книголюбие 
Ревюта:
(1) От редактора Бранимир Събев в неговия блог The Dark Corner.
(2) От Александър Драганов в "Цитаделата"
(3) От Регионална библиотека "Петър Стъпов", Търговище

      2.Проект "Кръстопът на изкуствата"

Проект „Кръстопът на изкуствата” стартира на 16 юли 2011 г. като сезонен празник, целящ да даде платформа за изява на представители на различните изкуства. Причината бе новата стихосбирка на Веселка Христова, но тъй като не искаше да бъде център на внимание, тя предпочете да направим нещо, с което да дадем възможност за изява на повече творци, а аз ѝ предложих да го превърнем в сезонен празник.
За кратко имахме още един съорганизатор, но невъзможността му да се справи с реалността ни даде ценен урок и ние не го помним с лошо.  Широко застъпени в осъществяването на проекта са музиката, литературата и приложните изкуства. Следват линкове с отзвуци за първите шест издания на нашия проект:

ЕТАП "СЕЗОНИ":
Кръстопът на изкуствата – лято.
Кръстопът на изкуствата – есен.
Кръстопът на изкуствата – зима.
Кръстопът на изкуствата - пролет.
ЕТАП "ГАСТРОЛИ"
Дряново.
- Горна Баня - Илияна Делева в "Грозни пеликани" и Иван Русланов в "Чети.Ме"

Вече е готов алманахът "Кръстопът на изкуствата", в който участват 27 писатели и поети, гости, приятели от разстояние и участници в досегашните издания. Премиерата му се състоя на 16.02.2013 г. в галерия "Класика", заедно с премиерата на пиесата "Приключенията на Щур и Враби" от Весислава Савова.
На снимката - Големият дъб. Дървото, около което се срещат героите от пиесата, за да разкажат чудните си истории. Пиесата беше посрещната с възторг както от децата, така и от порасналите, но запазили в сърцата си детската чистота и готовността да се радват на приказни истории. На този адрес в youtube можете да видите още снимки от премиерата.


- Осмото издание на "Кръстопът на изкуствата" се състоя на 06.04.2013 г. в "Червената зала" на Американския Университет в България, Благоевград. Наш съорганизатор беше Силвия Топурска. Благодарим за съпреживените мигове. Повече за самото събитие можете да прочетете тук. Един ден след събитието бях гост в "Часът на думите" по програма "Христо Ботев" на БНР. Запис от предаването можете да чуете тук.
На 16.03.2013 г. се състоя сбирката на първото литературно ателие на "Кръстопът на изкуствата". Място, на което споделяме впечатленията си от културни събития, които сме посетили, книги, които сме прочели и творчески проекти, за които можем да си бъдем полезни взаимно.
Второто литературно ателие се състоя на 13.04.2013 г., отново в офиса на "МБ Партнърс", като този път съвпадна и с рождения ден на Борис Благоев. Повече за срещата можете да прочетете тук.
Представяне в "АРТ МЕДИЯ БГ".

       1. ПРОЕКТ "ЧЕТИРИ"

Иван Христов, Ина Крейн, Павлина Гатева и аз направихме обиколка (някак по-добре ни звучи от модерното "турне") из страната, като представихме творчеството си.
През февруари 2011 г. бяхме в Перник; през март - в Пловдив.
През май същата година излезе от печат нашата обща стихосбирка - антологията "Четири". Преди официалното й представяне в София, организирахме такива и в Добрич, Горна Оряховица и Велико Търново.
През октомври 2011 г. се завърнахме в Пловдив.
Въпреки някои малки противоречия и въпреки (а може би точно заради тях) лесно преодолените пречки, които ни бяха довели, с извинение за клишето, до прединфарктно състояние, доведохме проекта до край и сигурно в бъдеще ще имаме какво да предложим на публиката.

2 коментара:

  1. Йорданка Радева12 февруари 2013 г., 21:19 ч.

    Успех, момичета!!! Дано стигнете и до Разград!

    ОтговорИзтриване