петък, 21 юни 2024 г.

Четиринайста (почти) планинска тренировка

 Сестра ми и аз използвахме деня преди Черешова задушница, за да почетем паметта на баба и майка ни в с. Герман, където е тяхната вила. След нужните ритуали, побъбрихме малко и тя се зае със своите задачи, а аз реших да потренирам. Не успях да тичам, защото беше много горещо (в 11 ч., температурата беше вече 31 градуса по Целзий), а и в раницата ми имаше непредвиден товар. Не, не се оправдавам. Важното е, че се раздвижих - от стадиона на с. Герман до Панчаревското езеро и направих три дължини покрай него (две над и една до) с цел - издръжливост. 






четвъртък, 20 юни 2024 г.

Тринайста планинска тренировка

 Качването на Черни връх от "Алеко", дори през "Стената", не е чак кой знае какво предизвикателство, но когато се появи шанс да го направя вечер, а слизането - през нощта, на челници, не се поколебах и за секунда. Шансът дойде на 19.06. 2024 г. от#5ElementsTour и нещо повече - подкрепихме благородна кауза за болно дете. Както го обявиха и в информационния имейл:

"Преодоляваме 480 метра денивелация, а разстоянието е 3 км.  Първият участък е малко по-изморителен, като за 40-50 минути преминаваме през серпентините по "Стената" и достигаме до един разрушен заслон и излизаме на основната пътека за върха. Следва широк и полегат път за известно време. След което тръгваме нагоре по морените за реалната атака към върха."









събота, 15 юни 2024 г.

Дванайста (почти) планинска тренировка

 Да, повторих до някъде маршрута от деветата тренировка, но стигайки до ж.к. "Бояна", завих вдясно и потренирах изкачване по наклон върху павета и асфалт по ул. "Герганица" и направих почти кръгова обиколка в самата планина. До някъде следвах маркировката за нископланинската обиколка на Витоша, но в обратен ред, а след това импровизирах. Благодарна съм, че се събрах в себе си и не позволих да бъда фон на псевдовеличия. Когато някой прави нещо за себе си се чувства най-добре. Има време и място за всички и за всичко - не е моя мисъл, знаете. 







понеделник, 10 юни 2024 г.

Единайста тренировка в градско-паркови условия

 


Времето летяло, казват. Сигурно е така, обаче, хубаво е, когато имаме възможност, да извлечем най-доброто от него. Остава ми по-малко от месец до голямата цел за тази година и не мисля, че оправданията биха ме спасили. Ето защо, в ден като днешния (10.06.2024 г.) работя върху своята издръжливост. Изминах като скороходец 18.680 км. с денивелация 153 м. (общо взето, 1/6 от тази в събота) за 2:52:22 часа, на три етапа (с 5-минутна почивка след първия и още толкова след третия етап), както следва:



етап 1: Западната порта на Западен парк - Мол "София" - Руски паметник - Петте кьошета - НДК - Южен парк

етап 2: Южен парк - мол "Парадайс" - Околовръстното - пресечката му с бул. "България" - кръстовището на последния и бул. "Гоце Делчев"

етап 3 - от кръстовището на булевардите "България" и "Гоце Делчев" до ж.к. "Красно село"








събота, 8 юни 2024 г.

Десета планинска тренировка

 Козя стена. Колко клипове изгледах, колко статии на уважавани от мен планинари прочетох и някак не бях сигурна в себе си. Страховете, обаче, са за преодоляване, а когато има прекрасна организация като тази на 5 Elements Tours, не бива да се мисли много. Тримата водачи - Дани, Ники и Стоян бяха на много високо ниво и с това вдигнаха и нашето, на туристите. Благодарна съм за това, че този път направих част от подготовката си в група, което е важно от психологическа гледна точка за предстоящето ми приключение. България е с прекрасна природа. От нас се иска само да я пазим. 





































събота, 1 юни 2024 г.

Девета (почти) планинска тренировка

 След пясъците, вълните и катеренето по скали около морето, се върнах към моите цели. Днес беше да направя половин маратон. Успях почти - без 500 м., но си доставих удоволствието да не гледам часовници/gps-и и т.н., а да се насладя на удоволствието от движението. С изключение на задължителното кратко видео, което обсъждам с когото трябва, за да подобря стойката, каданса и т.н. и от което извадих ей така, от суета, няколко скрийншота, не направих и снимки. Позволих си лукса да извървя пеша следния маршрут: Западната порта на Западен парк - Гевгелийски - Красна поляна - Овча купел - Павлово - Борово - кръговото на Бояна (по "Ал. Пушкин") - по бул. България до кръстовището с "Гоце Делчев" - Белите брези - Красно село - Красна поляна - Западен парк (стария вход от страната на Люлин) - до входа, в който живея (в Люлин-10). Мога да бъда и по-бърза, знам, обаче съм благодарна за всяка следваща стъпка - и преносно, и буквално.