неделя, 19 юли 2015 г.

Пет начина за писане на поезия

от Робърт Лий Брюър | Writers’ Digest

част от
     
ОК, и така, има вероятно милиони начини за писане на стихотворение, но петте метода по-долу ми помагат, когато съм зациклил. Ако Вие си имате други начини, за да започнете стихотворение, чувствайте се свободни да ги споделите. 

Ето ги петте начина за писане на поезия:

Уловете момента. Един капан, в който понякога мога да се хвана, е да се опитвам да напиша голямо стихотворение или стихотворение, пълно с идеи (като обичам, мразя и т.н.). Това, което винаги върши по-добра работа за мен, е да се съсредоточа върху един момент, който изразява емоция или който мога да използвам като метафора за по-голяма идея.

Откраднете си разговор. Моята първа стихосбирка включва стихотворение, озаглавено "Подслушване", което е всъщност няколко разговора, които подслушах на терминала на летището. Водех си бележки и по-късно създадох стихотворението, докато си чаках прането в пералното помещение. Да подслушвате другите може да даде летящ старт на стихотворенията, защото ще чуете неща, които никога не бихте казали или за които дори не бихте си помислили. 

Опишете нещо или някого. Индивидуалността подсилва едно стихотворение и е трудно да получите нещо по-индивидуално от това да съсредоточите вниманието си изцяло върху едно нещо или един човек. Единственият капан тук е, че тези стихотворения могат да се четат като списъци. 

Отговорете на нещо. Стихотворенията-отговори винаги са се котирали. Всъщност, някой би казал, че всички стихотворения са отговор на нещо. На какво би могло да отговори стихотворението Ви? За начинаещи - бихте могли да отговорите на друго стихотворение, на произведение на изкуството, на нещо, което някой Ви е казал, на яко изглеждаща кола и т.н. Няма никакви ограничения. 

Използвайте нечия друга строфа. Това си е нещо като подслушването, предполагам, но има стихотворения, в които е заимствано нещо, написано от друг човек, превърнато в първи ред. В този ред на мисли, добре е да споменете стихотворението с "по (името на поета)". Това, което ще Ви бъде от полза, е, че вече имате един ред и само трябва да напишете останалата част от стихотворението. 

Както казах и по-горе, има много други начини за писане на стихотворения, но тези са любимите ми техники. Ако петте съвета за това как да създадете стихотворение, споменати по-горе, не Ви вършат работа, това е добре. Едно от многото правила за поезия е, че няма правила за поезията, а още по-малко, могат да се дават насоки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар