сряда, 11 май 2011 г.

Представяне на "Искам себе си"


Книжарниците са моята слабост. Ето защо, всяка нова (за мен) предизвиква възторга ми. Двойно по-голям беше той на 11.05.2011 година, защото точно в книжарница "Хеликон" на бул. "Цар Освободител" моята редакторка и приятелка и много талантлив творец Габриела Цанева представи новата си книга "Искам себе си". Книга - поетичен дневник, която ви препоръчвам да не пропускате.В нея тя е събрала общуването, взаимните предизвикателства и вдъхновения с виртуални приятели - за щастие, с някои от нас го е осъществила и в реалността, - знанията си по отношение на източните форми на поезия и естетика и вече споменатия талант да пише, за да открие себе си. Точно в тази книга ще можем да се насладим и на дарованието на авторката и като художник.


За мен не беше изненада, че залата се изпълни с хора. Творец като Габи, който не само твори, но и общува със сърце, неминуемо е обграден от много хора, които отговарят на сърдечността й със сърдечност. Няма как да не отбележа и присъствието на трима от четиримата й до сега издатели. Прецедент, който оставям вие да изтълкувате по единствения възможен начин.

Тържественото събитие беше открито от самата Габриела Цанева, водещият - Кирил Назъров (информация за него можете да прочетете тук) - и редакторът на книгата - Георги Цанков. Когато Словото тържествува, няма нужда от коментар. Знам само, че съм една от щастливците, докоснали се до него.
Думата беше дадена и на приятели на Габи. Сред тях се откроиха господин Петър Огойски - автор на предговора към предишната й книга "Светлата пътека към звездите", Иван Селановски и Йордан Борисов - председател на Съюза на писателите-земеделци. Последният дори изненада публиката с "римушки във влака", посветени на Габи. Тя, с присъщата си скромност, го спря, защото се е засрамила. Красиви думи чухме и от бащата на Габи - господин Цаньо Цанев.


Тържествената част приключи с изрецитираното от самата Габи стихотворение:
Момиче. Очи
като цвете. В тях грее
светът. Политам ...

Беше предвидено и време за автографи, разбира се. Време, в което всеки можеше да се доближи до Габи и да се прибере у дома с една книга в повече. С едно приятелство в повече. С красота в повече. Такъв товар се носи с лекота.