понеделник, 26 август 2024 г.

Мотел "Брезите" - Черни връх - Мотел "Морени"

 Днес реших, че е време да отдам нужното внимание на Черни връх. Слязох на мотел „Брезите“, изпих традиционното си вече кафе там и почти спринтирах 380 м. до „Царева махала“, известна като пункт „Брезите“ на състезанието „Витоша 100“. Оттам последвах маркировката му, но при „Вечната кал“ завих наляво и поех по бяло-синята маркировка към хижа „Физкултурник“ като цел 1 и към върха като (почти) крайна. На снимката разстоянията са засечени – всяко от мотел „Брезите“ (на 3-и ред, "мен." е всъщност мин. - минути). На многоименната хижа видях прекрасното куче. Имаше си храна, налях му вода, както и за мен и си починах около пет минути. След това продължих нагоре. Ей, не е шега работа и както е видно от “Strava”, денивелацията си я бива. Та, стигнах аз до върха... някак си, хе-хе, не успях да се вредя за чайната, тъй като имаше групи с дечица и хукнах надолу. Мислех си за още един-два връха, но при разминаването ми с други детски групи, за да не ги занимавам с присъствието си, подскочих непредвидено встрани и както казват колоездачите, когато паднат, „намерих си шестолевка“. Реших да не насилвам късмета си и да сляза директно към мотел „Морени“, за да се кача на автобус 66. И какво мислите? Тъкмо се поизмих на чешмата встрани от спирката и заваля пороен дъжд. Гръмотевиците бяха далече, но дали не биха ме „целунали“ на Лъвчето или Камен дел? Няма случайни събития, но съвсем спокойно оставям тези приключения за друг път и благодарна, промила раните си, мога да си почина малко.





































събота, 24 август 2024 г.

Западен парк - Тихия кът

 Моята „банда“ замина на екскурзионно летуване в Родопите и днес се подвизавах сама, но не и самотна. Пак така сама си поставих и изпълних предизвикателството да направя преход от централния вход (бул. „Сливница“) на Западен парк до мотел „Тихия кът“. Единственото, което мога да си пожелая е да бъда здрава, за да изпълня отново този маршрут и малко повече само или с преобладаващо тичане. Ето как изглеждаха отделните сегменти:

От Западен парк до Красна поляна – 30 мин./3 км.

От Западен парк до автогара „Овча купел“ – 68 мин./6.309 км.

От Западен парк до Бъкстон (началото на ул. „А.С. Пушкин“) – 80 мин./7.2 км.

От Западен парк до Бояна (края на ул. „А.С. Пушкин“) – 105 мин./9.4 км.

От Западен парк до ул. „Стар Беловодски път“ – 134 мин./11.8 км.

От Западен парк до чешмата „Белята (Бялата) вода“ – 156 мин./13.5 км.

От Западен парк до мотел „Тихия кът“ – 168 мин./14.8 км. с D+ 517 м.

















неделя, 18 август 2024 г.

И все по-високо - още четири връха за един ден

 Днес, 18.08.2024 г., вече обичайната "банда" направихме друг преход, от който останахме също толкова доволни и колкото и да не е редно, горди от себе си. Тръгнахме от Морени, до Алеко, по стената - зорът си е до "Заека", после е лесна работа, - Малък резен (2182 м.), Голям резен (2277 м.), Черни връх (2290 м.), Самара (2104 м.), Кумата, Златните мостове. Въпреки че гръмотевици се опитаха да ни отклонят от пътя, имахме късмет и този път.