неделя, 17 юли 2011 г.

"Кръстопът на изкуствата", част 1 - Лято

Празникът "Кръстопът на изкуствата", чиято първа част се състоя в комплекс "Природа" на Вилната зона на Долна баня, вече е факт. Срещнаха се литература, музика и приложни изкуства. По отношение на първата, всички ние, които имахме шанса да се зарадваме на своите книги тази година - Веселка Христова, Райчо Русев, Павлина Йосева, Ваня Иванова и аз, - се представихме едни други, като аз дължа специални благодарности на Балчо Балчев - редактора на предстоящата ми книга, - за красивите думи. Анахид Чальовска ни очарова със своето стихотворение. Искрено й пожелавам да ни зарадва със своя стихосбирка съвсем скоро.
Музиката беше представена от Ангелина - невероятен глас и майсторски овладян акордеон, - и  деветокласниците - Ангел, Ралица и Зорница. Приложниците - Иван със своите дърворезби; Даниела с уникалните картини от мъниста и Малинка с нейните кукли, - оставиха произведенията си да говорят за тях. Прекрасно аранжирани по и около дърветата и украсени с бамбук и зимоустойчив банан от брата на Веселка, Валентин Стойнев, те помогнаха на трите изкуства да си подадат ръка.
Нашият домакин - г-н Мичев, - се погрижи за това да ни представи уникалната билкова напитка "Хелби" и да ни разхлади с чаша студено бяло вино. Изкуство е. Изкуство е да можем да се вдъхновим от грижливо подбраните съставки на тези напитки, чийто краен продукт също са своеобразно Изкуство. По негова идея и с помощта на магията да бъдем заедно, ще превърнем "Кръстопът наизкуствата" в сезонен празник.
Неофициалната част продължи в ресторант "Арония", където собствениците и служителите са превърнали кулинарията и обслужването на клиенти в изкуство, също. До късно слушахме прекрасни рецитали, най-впечатляващ от който беше поетичният непринуден диалог между Райчо Русев и Балчо Балчев. Което, разбира се, не подценява изявите на Анахид Чальовска, Ваня Иванова, стихотворенията на Веселка Христова, прочетени от различни приятели. Новият ни американски приятел Джеф пък ни разказа малко за родния си град Детройт.
На другия ден свободата и красотата на природата ни вдъхновиха допълнително. Не написахме общото стихотворение, но пък това е само първият от предстоящите празници "Кръстопът на изкуствата". Тези от вас, които не познаваха щраусовата ферма, са имали прекрасната възможност да я видят и да чуят прекрасната беседа, за която ви говорих на скоро.
Искрено вярвам, че с всяка следваща част от този наш празник ще се събираме все повече и повече хора, за да се насладим на Изкуството, което прави и ежедневието ни, и нас самите по-добри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар