неделя, 5 април 2015 г.

Завършен ли е един роман

от Крис Робли, "Bookbaby"
 част от
(снимка - мрежата)


Как да разберете кога сте завършили романа си? Когато завършите първата чернова на ръкописа си, има опасност романът ви да не е завършен. Всъщност, вие очаквате, че това е самото съвършенство, а излиза, че никога не е бил „завършен“.

Помислете за себе си повече като за родител, който неизменно вижда порасналото си дете като още развиващо се. Десет години по-късно, след професионално редактиране и публикуване на романа ви, вие ще се събудите посред нощ с някаква нова идея. „А-аа!“ – ще си помислите. – „Как можах да пропусна това? Щеше да промени нещата значително. Но... е, добре. Хайде сега, да се върна отначало.“

Разбира се, можете да изчакате десет години, докато публикуват романа, но кой може да ви каже, че след двадесет години няма да имате същото „А, как можах да пропусна това?“-изживяване? Идва време, когато „достатъчно добър“ е достатъчно добър. Така че, как да разберете, че сте стигнали до този момент?

Завършен ли е?

Всеки писател трябва да си отговори сам на този въпрос. Докато съзрявате като творец и имате нови житейски опитности, вашите вкусове ще се променят, което също така означава, че мнението ви за вашата творба също ще се променя. Доста често срещан момент е объркването от книгата, която сте написали дори преди година-две. Но една книга, заедно с нейното съдържание, е запис на това къде сте били в своето развитие като автор. За да разберете колко далеч сте стигнали, трябва да си слагате маркери за изминатото разстояние (под формата на ... публикувани творби).

И така, добър начин да разберете дали сте завършили писането на романа с е да се запитате: това нещо, което бих бил горд да публикувам ТОЧНО СЕГА ли е? Разбира се, вкусовете и стилът ми могат да се променят през следващите няколко години и да намеря още неща, ако продължавам така. Обаче, аз не искам да бъда задушаващ родител. В един момент, трябва да позволя на малките пиленца да полетят и да видя дали те ще се разбият или ще могат да се реят сами.

Този цитат може да ви е познат (бил е приписван на няколко известни човека):

Едно произведение на изкуството никога не е завършено, а по-скоро – изоставено.

Като имаме това на ум, ето няколко критерия, които би трябвало да обмислите, преди „да изоставите“ книгата си в ръцете на широкия свят от читатели:

1) Завършихте ли всички основни моменти, включени в скицата ви?

2) Премахнахте ли някаква част от книгата, някой диалог или описание, които ви караха да потръпвате или да се чудите къде да се денете от срам? Не всеки момент във вашата книга трябва да бъде неустоим като зрелище, но със сигурност искате да се отървете от объркващите сцени (особено от клишетата).

3) Сигурни ли сте, че няма неразрешен проблем или логични несъответствия?

4) Героите имат ли достоверна мотивация?

5) Вербували ли сте читатели, писателска група или редактор, за да ви помогнат да изрежете недостатъците и да подсилите своя роман?

6) Усеща ли се началото на романа ви като нещо, което ще покани и принуди хората да продължат да четат?


Ако отговорите с „да“ поне на три от тези въпроси, тогава може би сте готови да отпечатат романа ви. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар