понеделник, 8 октомври 2012 г.

Шесто издание на "Кръстопът на изкуствата"

Шестото издание на "Кръстопът на изкуствата" се състоя на 06.10.2012 г. в конферентната зала на готел "Горна баня", който отваря врати за събитието ни за втори път в рамките на тази година, но обещава още много пъти да бъде наш домакин.
"Принцове на мрака" - писатели на фантастика, фентъзи и хорър, - и светли лирици, прекрасни музиканти, художници и фотографи си подадоха ръце и се срещнаха кръстопътно, защото повярваха в нашата кауза, а именно, че ИЗКУСТВОТО Е ВЪЗМОЖНО ДНЕС и ТУК.
Подробности за събитието можете да прочетете и да видите в богат снимков материал на страницата му във "Фейсбук".
Това събитие провокира и "Размисли от изминалата седмица" в "Е-лит.инфо", което всъщност е и седмичната ми колонка там.  Ето я и нея:

Седмица за празнуване
Автор: Весислава Савова   
Понеделник, 08 Октомври 2012 05:33
Ето, че отмина и първата седмица на октомври. Като лист, отронен от дърво през есента, която вече е пълноправно във владенията си. Преглеждайки колонките от предишните седмици, си дадох сметка, че те са в доста минорен тон. А някога си бях обещала, че ще търся добрата новина и ще я споделям, дори крещейки. И в момента, в който си припомних това обещание, добрата новина ме споходи.

На 6 октомври в конферентната зала на хотел „Горна баня” се срещнаха изобразително и приложно изкуства, музика, театър и разбира се, литература на шестото поредно издание на „Кръстопът на изкуствата”. На пръв прочит можете да си кажете, че звучи като миш-маш от недобре подбрани съставки и подправки. Ако е така, грешите. Представянията на творците преливаха толкова плавно едно в друго, че дори не усетихме как стана това. Няма да ви занимавам с подробности, тъй като познатитие ни журналисти Илияна Делева и Иван Русланов ще напишат подробни репортажи. Думата ми беше за това, че е възможно да се получи онази странна симбиоза, при която творците си подават ръка и макар и на „Кръстопът” , те не се разделят, а продължават напред и заедно. Две вълшебни слова, които са заредени със сбъднатост, когато повярваме в тях. Сред нас бе и отец Георги. Той не ни занимаваше с проповеди и поучения. Благослови нашето начинание, обръщайки се към нас със „сине” и „дъще” и ни покани в своята зала, където винаги ще можем да проведем такива срещи на изкуствата. Безвъзмездно. Без условия и условности. Освен да благодарим, не можем да кажем нищо друго.

Ето, че седмицата може да завърши и с добри новини. Новините, че сътрудничеството между творците от различни области е възможно и не само защото е необходимо, а защото те са го пожелали. След толкова много „хейт” (един вид, „мразене”), който ни залива от медиите, най-после се случи нещо положително. Учудващо ли е, че никой от представителите на споменатите медии не прояви интерес? Изключения правят електронни издания като нашето, „Е-лит.инфо”, „Аз чета” и още някои, които с удоволствие и без предразсъдъци ще публикуват тези отзиви. Защо, например представители на телевизията и радиото не откликнаха на поканите ни да бъдат наши гости? Моето обяснение е – липсва скандал. Липсва елементът на шокиране на публиката. Какво интересно тогава? Но ние вярваме в по-доброто бъдеще и на следващото издание на „Кръстопът на изкуствата” – то вече ще се провежда веднъж годишно, - ще можем да докажем, че това е възможно. И няма да шокираме, а ще раздаваме добри новини. Безплатно. Без условия и условности. Както ни показаха, че е възможно всички, участвали в шестото, но не последно издание на „Кръстопът на изкуствата”.