неделя, 2 август 2015 г.

Пет съвета за изработване на незабравимо описание на книга

от "BookBaby
част от


Описанието на задната корица никога няма да обхване всичко, което искате читателите да узнаят за книгата Ви или за постиженията Ви като автор. Просто приемете факта, че описанието на дадена книга трябва да бъде закачка.

Помагам на мои приятели да напишат реклама за нов продукт, който са развили и се улавям, че мисля за описанието на книга (това е, което имам предвид като говоря за описанието на гърба на книгата, наричано от някои хора "блърб" - този термин често предизвиква объркване, тъй като той също така може да означава цитати от други писатели или някои критици, поместени на гърба на книгата.)
Разберете, има много, което бих могъл да изцедя за едно кратко описание на новия продукт на моите приятели: как е направен, за кого е предназначен, колко струва, какви проблеми решава, защо е важен и т.н.
Но те искат едно или две привличащи вниманието изречения. Може би дори нещо по-малко. И това означава да редуцирам тези неща до най-същественото в тях и (надявам се) най-привлекателното - което отново е причината да започна да мисля за описанията на книги.
Ако се опитвате да измислите убийствено описание на книга за последната си работа, ето няколко съвета:

1. Вдигнете ръце във въздуха (в името на смелостта)

Описанието на книгата никога няма да бъде "перфектно". Никога няма да обхване всичко, което искате читателите да узнаят за Вас и постиженията Ви като автор. Ето защо, откажете се от това да обхванете цялата тази информация и просто приемете факта, че се нуждаете от малка закачка. Ето защо, вдигнете ръце във въздуха и после ги спуснете върху клавиатурата, като накълцате излишните елементи с карате удари. Всичко, което остане, ще бъде бойната Ви екипировка.

2. Говорим за криза

Независимо дали пишете наръчник за електротехници или паранормален роман, ще заинтригувате читателите като ги накарате да си зададат въпроса: "Как някой се справя с обстоятелствата или проблемите, представени в книгата?" Описанието на книгата Ви трябва да ни поведе към този въпрос, а не да отговори на него.

3. Определете настроението

Би ли трябвало да очакваме вечеря на свещи и лек джаз? Или жуженето в ателие за татуиране? Или вятъра, който минава през планината? Опитайте да уловите нещо интуитивно в света, който ще населят Вашите читатели. Дори това да са един или два детайла, уловете настроението в описанието на книгата Ви.

4. Изпросете си, заемете и откраднете

Под "изпросете" имам предвид - помолете за помощ. Изпросете си критика за описанието на книгата от вашите приятели, които обичат книгите или от писатели, които познавате. Дори по-добрият вариант е да ги помолите да напишат техните версии. После заемете най-предпочитаното от Вас за финалния "блърб". Колкото до кражбата, отидете в местната книжарница или библиотека (дори и ... онлайн) и прочетете около петдесет описания на книги. Водете си записки за това, което привлича вниманието Ви. Също така, отбележете това, което Ви отегчава. Откраднете подхода, харесал Ви се най-много. Избягвайте нещата, които Ви приспиват.

5. Пуснете описанието през цедката

Точно както самата книга, нейното описание трябва да мине през няколко (колкото е възможно повече) чернови. Не се спирайте на първото, което Ви хрумне. Поработете върху него!


Няма коментари:

Публикуване на коментар