неделя, 7 април 2013 г.

Осмо издание на "Кръстопът на изкуствата" в АУБ, Благоевград



Съвсем на кръстопът и в буквалния смисъл на думата се озовахме на 06.04.2013 г., когато пристигането ни беше посрещнато с леко недоразумение. Художничката Нина Златева, която винаги се е ползвала със симпатиите ни, си позволи да ни заяви, че тя жертвала свободното си време (при положение, че е от Благоевград, а по-голяма част от нас изминаха разстоянието София-Благоевград), за да ни бъде от полза. Не в подобни изказвания е смисълът на нашия проект и ще помоля всеки, който се чувства жертва, присъединявайки се към наши събития, да си спести подобни усещания. Само от уважение към творчеството, а и към идеята, предпочетох да замълча и да дам нужните тридесетина минути, за да се успокоим. В крайна сметка, „изпушихме лулата на мира”, както се изрази госпожа Златева и успяхме да поговорим за общите проблеми, с които се срещаме. Заедно с нейните произведения, имахме удоволствието да се любуваме и на картини от Мариана Ставрева (рисувани с ръце) и Гавина Левашка.
Именно с художниците започнахме и представянето на осмото издание на „Кръстопът на изкуствата” след като Веселка Христова и аз направихме кратка ретроспекция на досегашните му издания. Това е проект, който никога не е имал за цел да коментира финансовата страна на въпроса. Точно липсата на финансиране е слабата част на организацията ни, но струва ми се, че той е далеч по-лесно решим, когато има такива ентусиазирани хора, за които нито разстоянията, нито парите можеха да  бъдат решаващи фактори. 

Преминахме към представянето на едноименния алманах, чиято премиера се състоя на 16.02.2013 г. в галерия „Класика” в София. Сред авторите-участници с нас бяха:
- Бранимир Събев – човекът, който ми помогна в съставянето на книгата и писателят, спечелил с книгата си „Човекът, който обичаше Стивън Кинг” престижната награда „Български автор на годината” на годишните награди на „Цитаделата”, чието пролетно събитие течеше паралелно с нашето, но в София;
- Ваня Иванова – присъсва с книгата си „Ранена луна” и ни изненада с новината за предстояща нова стихосбирка, този път с хумористични стихотворения;
- Валентина Тодорова с книгите си „Всичко е живот” и „ Набат”;
- Веселка Христова с „Жадни миражи”, която представи и Илияна Дадарова;
- Аз, Весислава Савова, с последната ми за сега книга „Пътуване”, като представих и неуспялата да бъде сред нас по тъжен повод Диана Юсколова (по нейна молба);
- Донко Найденов, който ни зарадва с новия си сборник разкази „Отвъд страха”, чиято предпремиера се състоя именно на това издание на „Кръстопът на изкуствата”. На споменатото издание на „Цитаделата” Донко бе обявен за „Злодей на годината” за книгата му „Ударите на съдбата”, на която имам честта да бъда редактор;
- Илияна Делева, която ни напомни за своя блог в блог.бг – „Бонбони” и представи Петър Апостолов;
- Поликсения Ангелова;
- Райчо Русев, който представи и неформалната група СГНР;
- Силвия Топурска;
- задочното участие на Христина Панджаридис от Франция, за чиито публикации във френската преса получи аплодисменти.
Придружени от барда Красимир Кунчев и неговите авторски песни, завършихме първата част от нашето представяне и след кратка почивка продължихме с още една предпремиера – на стихосбирката на Павлина Йосева „Отвъд тишината”, издадена на български и на руски с преводите на Христо Граматиков.
Наши гости от Благоевград бяха Кънчо Кожухаров, на когото всеки, дръзнал да участва в „Златен Кан” е изключително признателен и съпругата му проф. Ангелина Давидкова, които представиха своите книги с много артистизъм – огледалната „Възмездие/”Китайска пясъчна котка”,написана от двамата в съавторство, авторската на Кънчо – „Факторът на добротата” (фантастика, в която бивша и настояща реалност се срещат една с друга) катко и някои от сборниците на „Златен кан”.
Сред нас беше и благоевградксата поетеса Уляна Паскалева, също член на СГНР, която ни зарадва със свои произведения и книгата си „Седем седмици след Пасха”
Представихме и историческите книги на Георги Генов „Американският принос за възраждането на българщината с особен оглед към личността на Илайъс Ригс” и англоезичната му – Pascin and Bulgaria.
Дори и без книга, Орлин Миланов ни прочете свои стихотворения, а аз си позволих да цитирам едно „кефайку” (както той нарича своите тристишия) на Милко Христов, който измина пътя от Лом до Благоевград, без дори да пожелае да застане пред публика.
Накрая, Мира Василева, представител на нашите партньори от "MB-Partners", които любезно ни предоставиха своя офис за ползване веднъж месечно за да  осъществим нашето литературно ателие „Кръстопът на изкуствата”, направи демонстрация на метода "Констелация". Съвсем не е етично да цитирам имената на участниците в тази демонстрация, но за всички нас беше интересно да наблюдаваме нещо съвсем ново за нас.
Разделихме се като добри приятели с обещание за нови срещи. Въпреки недоразуменията, но с благодарности към Американския Университет в България, направили възможен нашия пролетен гастрол.

2 коментара: