неделя, 28 септември 2014 г.

Нелепо прости съвети за писане на книга



част от страницата

    Писането е лесно. Всичко, което трябва да направите е да задраскате грешните думи.”

    —Марк Твен

Трудната част за повечето писатели, независимо от това какво казваме, не е да бъдат издадени. Сега има повече възможности откогато и да било, за да станете автор. Не, не издаването е това, към което се стремим. Писането е.

Току-що свърших моята първа традиционно-публикувана книга и наскоро издадох първата си електронна. Най-трудната част и от двете старания беше процесът на писане.

Като погледна назад и към двата проекта, аз научих някои неща. Какво ни струва това да напишем книга? Ето няколко съвета, които си струва да се запомнят.

Началото

Започнете с нещо малко. 300 думи на ден е достатъчно. Джон Гришам започнал писателската си кариера като адвокат. Той ставал рано сутрин и пишел по една страница. Вие можете да правите същото.
Направете си схематично изложение. Напишете съдържание, което да Ви води. После разделете всяка глава на няколко откъса. Мислете за книгата си като за начало, среда и край. Каквото и да е по-сложно от това, ще Ви доведе до загуба. Ако имате нужда от помощ, прочетете „Do the Work”.
Определете си време за писане на книгата Ви всеки ден. Ако се налага, вземете си един или два почивни дни и си ги разграфете. Само не позволявайте да изпуснете крайния срок. И не се отдалечавайте от книгата.
Изберете си уникално място за писане. Това предполага да бъде нещо различно от мястото, където извършвате другите си дейности. Идеята е да създадете това специално пространство така, че като влезете там, да бъдете готови да работите по проекта си.

Бъдете отговорни

Бройте думите. Мислете в рамките на увеличаването с 10 хиляди думи, като разделите главите така, че да бъдат с еднаква дължина:
    » 10,000 думи: памфлет
    » 20,000 думи: кратка електронна или печатна книга
    » 40,000 – 50,000 думи: добър размер за документална книга
    » 60,000 –70,000 думи: по-дълга документална книга
    » 80,000 –100,000 думи: типична дължина за роман
Поставете си седмични крайни срокове. Може да бъде брой на думите, процент в прогреса, каквото и да е. Само имайте нещо, към което да се стремите и някой, който ще Ви държи отговорни.
Получавайте обратна връзка по-рано. Нищо не причинява повече болка от това да напишете книга и после да трябва да  пренапишете, защото не сте позволили на никого да я погледне. Осигурете си няколко надеждни съветника, които да Ви помагат да различите какво си струва да се пише и какво не.

Останете мотивирани
Извадете я на показ. Няма значение какво, стига да довършите книгата. Изпратете я на издател, пуснете я в Amazon, направете каквото и да е, за да я изправите пред хората. Само не я слагайте в чекмеджето си.
Прегърнете провала. Знам, че ще бъде трудно и ще се объркате. Позволете си го. Спечелете собственото си благоволение. Ето какво ще Ви поддържа, а не високите Ви стандарти за перфекционизъм.
Напишете друга. Повечето автори са объркани от първата си книга. Но без тази, първата, те никога нямаше да научат уроците, които вече са научили. Така че, извадете книгата си на показ, провалете се по-рано и опитайте отново. Това е единственият начин да станете добри – да се упражнявате.

Не пропускайте нищо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар