неделя, 14 септември 2014 г.

Как да се вдъхновите за писане



10 трика от Джонатан Мъроу

част от страницата с преводни статии

Идва време в живота на всеки блогър, когато мисълта да напише още един блог го кара да се чувства... е, .... с вързани ръце.
Знаете, че би трябвало да пишете, знаете, че читателите очакват нещо от вас. Но сядайки да нащракате следващия пост, се чувствате като че ли сте кофа, която хвърлят в кладенеца на творчеството, но излизаща на повърхността, пълна с кал.
Кладенецът е пресъхнал, скъпи. Няма какво повече да даде. И все пак, някак си, трябва да намерите нещо, което да кажете.
Въпросът е: „Как?”
Някои побелели ветерани обичат да казват, че трябва да пишете без значение дали Ви се иска или не. Те Ви казват да останете решени, да не бъдете кръшкачи и да си свършите проклетата работа.
Според моя опит, все пак, това не струва и пукната пара.
Защото, когато сте блогър, Вие нямате редактор или издател, който да хвърли един критичен поглед и да каже „По-добре да напишете това или нещо друго.” Не, този, който публикува сте самият Вие, това пък е лесно и после можете да отидете да гледате телевизия или да си играете видео игри, или да поспите.
За нас, вдъхновението не е задължително; това е силата, която ни дърпа към компютъра и ни казва, че е време да кажем нещо, което да промени света. Някак си, трябва да я намерите и трябва да продължавате да я преоткривате, поне докато имате блог.
Не, не е лесно, но е възможно. Ето 10 трика, които работят добре за мен:

1. Разгледайте кориците на някои списания
Писателите, които измислят водещите заглавия за списания като „Космополитън” и „Нешънъл Инкуайър” са сред най-добре платените, най-съзидателните хора в света. И така, защо да не яхнете тяхната работа?
Когато и да се почувствам задръстен, аз отивам в книжарницата и изчитам всички корици, докато идеята за велико водещо заглавие не ме удари по челото. Или ако се чувствам особено мързелив, отивам в „Амазон” или  в magazines.com и разглеждам по диагонал кориците там.
По който и да е от тези начини, аз обикновено накрая се озовавам с 5 до 10 идеи за нови публикации.
(Съвет: често това работи най-добре, когато се спрете на списание, което няма нищо общо с Вашата лична тема.)

2.  Да напишете първото изречение
Понякога създаването на цяла публикация е лесно, когато напишете въвеждащото изречение.
Когато стигнете до основна идея за дадена публикация, но не можете да намерите вълнуващ начин за започването ѝ, опитайте се да прочетете по диагонал първата страница на романите от книжния Ви рафт (трилърите често са най-добрият вариант), но прочетете първото изречение. Ако не го намерите там, прегледайте някой блог и прочетете първото изречение на всяка публикация.
Много често някоя може да изскочи и това ще Ви даде импулса да напишете публикацията си. 

3. Прочетете любимия си автор
Има една стара поговорка, че за да пишете много, трябва да четете много
И това е вярно. Четенето не само Ви учи как да работите, а също така може да Ви даде настроение за писане.
Когато и да се почувствам апатичен, на мен ми отнема само 15 минути да прочета Сет Годин или Стивън Кинг. Начинът, по който те пишат е изпълнен с толкова много енергия, че част от нея обикновено се оказва заразна.
За Вас авторът може да бъде някой друг. Това, което е важно, е да намерите писатели, които Ви вдъхновяват и дръжте творбите им под ръка за тогава, когато Ви потрябват.                                                   

4. Препишете си абзаци  от тези любими автори
Чувал съм как в някои техни отговори, рекламни агенции искат от новите писатели да преписват известни писма за продажба отново и отново. Много добри курсове по творческо писане правят същото.
Погледнато отстрани, това може изглежда като безсмислен труд, но не е. Нещо, на което Ви учи преписването на думи от други автори, учи мозъка Ви как го правят те.
Знам го, защото съм го правил. След като препиша един или два абзаца от Годин или Кинг, аз обикновено имам представа за нова гледна точка или публикация. Звучи откачено, но опитайте го някой път.

5. Поразровете се за цитати
Хората се навъртат около цитатите поради няколко причини: те са мъдри, просветляващи, запомнящи се, те са всичко, което се предполага да бъде едно писание.
И така, защо да не им позволите да Ви вдъхновят? Отидете на quotationspage.com и се поразровете сред милионите велики цитати. Позволете на един от тях да запали искрата за вълнуваща, нова публикация.

6. Слушайте музика
Всеки знае за това, но аз ще му придам малко по-различно значение.
Някои хора намират слушането на музиката докато пишат за полезно и ако това важи и за Вас, направете го.
Лично аз, обаче, намирам за по-добре да затворя очите си и да слушам музика преди да пиша, като запазя мисълта си възможно най-изпразнена, докато го правя. В рамките на 30 минути някои идея изскача в главата ми и тогава аз спирам музиката и започвам да пиша.
Може да изглежда като малка разлика, но ако сте имали проблем с писането, докато слушате музика, то опитайте по този начин сега.

7. Заслушайте се в някой смислен диалог
Забелязвали ли се, че един добър пост в блог се чете повече като елегантен монолог? Почти можете да чуете гласа на блогъра.
За да постигнете това, един от най-добрите начин е да си намерите телевизионно шоу, филм или радио предаване със смислени диалози и да ги слушате по няколко пъти на ден. Това тренира ума Ви да мислите разговорно и понякога може да Ви даде идея, която да е перфектна за даден пост.
Може и да поискате да бъдете нащрек със сценаристи, чиито диалози намирате за особено добри (Куентин Тарантино и Чарли Кауфмън са две места, от които можете да започнете) и да слушате техни творби с внимание върху това как използват диалозите.

8. Разговаряйте със своите читатели
Миналата година аз поканих читатели на блога ми да споделят нещата, които не харесват, а после избрах 20 от тях за  безплатни блог-консултации.
Резултатът? Почти 300 човека оставиха коментари, обяснявайки подробно какво им е създало неприятности и защо.
Аз научих повече от тези коментари и консултации, отколкото от която и да е друга форма на проучване, която съм правил тук и те ми дадоха дузини идеи за нови постове и продукти. Непретенциозно е, но понякога трябва да разберете, че Вие не се единственият източник за разбиващи идеи. И Вашите читатели са пълни с чудесни идеи и те нямат търпение да Ви ги дадат.

9. Затворете вратата
Това е друг съвет, който получих от Стивън Кинг. В книгата си „За писането: Мемоари на занаята”, той съветва да напишете първата си чернова на затворена врата, а да я редактирате на отворена.
Той няма предвид, че всъщност трябва да затворите вратата (въпреки че е добра идея). Това, което има предвид е, че трябва да забравите което и да е друго мнение, освен своето, когато пишете първата си чернова.
Най-сигурният начин да разочаровате самите себе си е да си представите какво ще кажат всички за работата Ви, преди да сте я завършили. Довършете първата си чернова, като слушате само собствената си интуиция. Може да агонизирате за това как ще реагират другите, докато правите редакции.

10. Открийте своята радост
Ако му позволите, писането може да ви направи нещастни - ако пришпорвате себе си да пишете за теми, които мразите, изтощавате се от писане, когато сте уморени и се наказвате, когато написаното не отговаря на очакванията Ви.
Но това е грешка. Защото писателите, които успяват, не са стереотипни луди гении, чиито кариери са осветени от бляскавост, последвана от ненавременна смърт. Най-удивителните писатели са нормални хора, които изпитват радост от писането и така, те пишат възможно най-много.
Толкова е лесно да се забрави колко важна е тази радост и по мое мнение, това е истинската причина, поради която изпитваме затруднения с писането. Трябва да изиграем себе си,за да направим нещо, което мразим.
И ние трябва да спрем. Защото, ето как стоят нещата... колкото по-скоро си позволите да се забавлявате пишейки, толкова по-лесно ще стане да седнете и да пишете. Това ще Ви даде живот и ще искате да го правите.
Моят съвет?
Следващия път, когато зациклите, открийте за писане нещо, което Ви кара да се усмихвате. Открийте за писане нещо, което Ви дава тръпка. Открийте за писане нещо, което Ви докосва толкова дълбоко, че сълзи от радост да се стичат по лицето Ви, докато пишете.
Ето какво е писането. То е дар и то не само за читателите ни, но и за нас самите.
Насладете му се.

За автора: Джонатан Мъроу е съредактор на „ Copyblogger

Няма коментари:

Публикуване на коментар