неделя, 21 септември 2014 г.

Осем начина да вдъхновите другите



   
част от "Неделно четиво за писатели, ч.2"

   
Гостуващата публикация е от Майк Кинг, авторът на „Научи това” в сайта Markandangel.

Боготворили ли сте някого или възхищавали ли сте се на нещо у друг човек, което наистина да Ви е вдъхновявало? Е, има някои качества в характера на човек, които му дават възможност да вдъхновяват другите и има стъпки, които трябва да направите, за да събудите тези, същите качества у себе си. Ето как:

Придържайте се към това, което обичате
Да вдъхновявате другите не е лесно. Рейтингът на успеха на тези, които се опитват да вдъхновяват другите е невероятно нисък, когато мярката за успех се базира на процента вдъхновение, противопоставен на действителния брой вдъхновени. Огромни мотивационни семинари с хиляди участници, оказват дълготраен ефект върху живота само на няколко човека. Ако се огледате са същите странности у вас самите, може лесно да се обезкуражите, надявайки се да да вдъхновявате другите като правите нещо, което не обичате истински.
Ако обаче наистина обичате нещо много, няма да Ви е грижа колко успешни сте във вдъхновяването на другите и ще продължите да постоянствате (на много нива), без значение колко пъти се проваляте. Когато хората се съмняват за Вас и когато хората се присмиват на провалите Ви, ще продължите да правите това, което обичате, защото го обичате. И така, като имате тази дълбочина, тази любов и страст към нещо, тя ще Ви предпази от всички потенциални провали.
Ще продължите ли да поддържате тази страст, допускайки провали? Ще вдъхновявате ли другите, дори когато не сте успели първоначално. Какво обичате?

Мислете мащабно и благородно

Веднъж поставили основите на това, което е най-голямата Ви страст, започнете да мислите мащабно. Колко човека бихте вдъхновили, базирайки се на подходящото занимание? Има ли начини, по които бихте могли да разширите влиянието си? Не очаквайте да вдъхновите един човек, а стотици! Запомнете, че ако работите на ниско ниво, това ще Ви отведе до ниския рейтинг на успеха. Трябва да мислите мащабно и да имате в наличност хора, които да вдъхновите. Петдесет от хиляда души са само пет процента, но това все още са петдесет човека. Споделете идеите си с възможно най-много хора и си позволете влиянието Ви да нарасне отвъд първоначалните идеи за вдъхновение.
Да мислите мащабно не опита само до това да вдъхновите повече хора, но също така до влиянието, което имате върху всеки един човек. Не се спирайте на това да правите малки промени в живота на човека, ако той се нуждае от пълна промяна. Вместо това, стремете се да промените всичко. Търсете възможност да вдъхновявате във всички области, вместо само в една. мислете мащабно за позитивното влияние, което можете да имате и това ще Ви даде по-добри възможности да направите впечатление. Ако представяте стотици начини за нечия промяна или лечение, а човекът си избере само едно, все пак сте помогнали!
Друг полезен начин да вдъхновите другите е да поддържате установена благородна кауза или практика, такава като да спасите околната среда или да нахраните бедните. Много по-лесно е да спечелите внимание, последователи и подкрепа за благородна кауза, отколкото е за индивидуална печалба или нещо, което биха приели за по-егоистична причина. Предложение да промените нещо, което има положително влияние в глобалното общество е далеч по-привлекателно за случайния зрител, отколкото някои краткотрайни, ограничени рискове. И така, запазете тези сфери на влияние възможно най-големи.

Бъдете изразителни
Страстта е нещото, което трябва да имате и да бъдете в състояние да го изразите, ако искате да вдъхновявате другите. Можете да спечелите огромно влияние, само като изразите публично това, че сте развълнувани и пристрастни към темата. По-трудно е да вдъхновите другите, ако сте скучни и не сте ентусиазирани за дадената тема. Изразителната страст е заразителна поради любопитството, което събужда у другите. Ще накарате хората да се чудят защо обичате толкова много това, което обичате. Естествено, някои от тях няма да бързат, за да разберат каква е темата, която Ви придвижва напред.

Правете това, което говорите
Трябва да останете активно свързани със сферата, в която възнамерявате да вдъхновявате другите. Има една стара поговорка, че трябва да правите това, което правите и тя съдържа истина за всичко, което вдъхновява другите. В края на краищата, ако наистина искате да вдъхновите другите да правят нещо, тогава това „нещо” би трябвало да бъде голяма част от живота Ви. Не е нужно задължително да бъдете експерт в него, но трябва да бъдете страстно свързани с него.

Оставете вратата отворена
Трябва винаги да поддържате отворена покана към всекиго, когото срещнете. Лично приветствайте другите и изслушвайте техните нужди. Веднъж свързали се с тях, приемете го лично и поддържайте здравословна линия на общуване.

Предложете подкрепата си
Най-добрата част от това да вдъхновявате другите е да се интересувате не само от това, което правите, но да признаете, че последователите Ви имат възможността да израстват и да я променят. Предложете споделяне на лични истории, научете ги на нещата, които Вие самите сте научили по пътя, говорете за провалите и постиженията си и им задавайте въпроси за личния им прогрес. Помогнете им да предотвратят грешките, които Вие сте направили в миналото и винаги поддържайте позитивна перспектива за техния предстоящ прогрес.

Бъдете последователни
Последователността в действията, информацията и моралните стандарти е също много важна. Ако непрекъснато променяте методите, интересите си и сферата, в която се надявате да вдъхновявате другите, ще имате съвсем малък успех. Хората искат да видят и асоциират идеите Ви в надежден план, който могат да следват. Налага Ви се да демонстрирате тази последователност с действията си, но също така можете да допълните тези действия с разказването на вдъхновяващи истории. Разказването на истории Ви помага да възпроизведете важни преживявания от миналото като средство да водите и вдъхновявате другите. Уверете се, че тези истории поддържат последователността на действията Ви.

Останете позитивни
Процесът на вдъхновяване на другите е съпътстван от недостиг на предизвикателства и от негативни отричания. За да минете през това, трябва да останете позитивни, да се преборите с миналите провали и да заредите другите с позитивизъм, без значение от това какви са обстоятелствата. Съмнението е много заразно заболяване и ако покажете каквато и да е част от него, лесно можете да разрушите каквото и да е позитивно влияние, което може вече да сте внушили у даден човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар