неделя, 5 октомври 2014 г.

Петте тайни на автоматично писане, които ще Ви превърнат в „гении”



можете да прочетете 
Публикувано на 20.11.2010 г. от Сюзан К. Пери, доктор на философските науки 

Автоматичното писане

Чували сте за автоматично писане, със сигурност. В самата си основа това е процес, при който държите вътрешния си редактор настрани, докато нахвърляте съвсем суровите си и необичайни мисли на страницата.

В своята книга „Accidental Genius: Using Writing to Generate Your Best Ideas, Insights, and Content”, Марк Леви разказва как автоматичното писане не само раздвижва мускулите му, но и решава бизнес проблеми от всякакъв вид.

Леви, автор, учител по писане и маркетингов стратег, споделя няколко „тайни” за превръщането на автоматичното писане в задължителен инструмент:

Пет съвета за автоматично писане

1. Опитайте го по лесния начин. „Започнете да си драскате, после си напомнете, че просто търсите начин да запишете няколко сносни думи и идеи на страницата: не се опитвате да произведете безсмъртна проза и нечувани до сега идеи в процеса на писане за една нощ. Това ни отвежда към собствения ми съвет да направим задачата по-тривиална.”

2. Работете по начина, по който мислите. „Използвайте език от кухнята” – това е фраза, използвана от Кен Макрой, с която описва езика, който използвате у дома, когато нямате нещо за вършене и се мотаете с домашни дрехи. Това е добър, силен език, но не и такъв, който използвате в обичайното си ежедневие.

3. Научете се да обичате да лъжете. Пишете автоматично по фантастични сценарии и може да се изненадате как ще отпушите мисълта си.

4. Да ви хрумнат стотици идеи е по-лесно, отколкото да Ви хрумне една. Когато търсите една велика идея, перфекционизмът Ви се издига на ниво „Креативност”. Когато Ви се струпат много идеи, няма да изберете точната.

5. Направете си опис на мислите. Извлечете нужната Ви полза от написаните автоматично страници като ги сортирате в набор от файлове или в писателски бележник.

Леви разработва тези и много други съвети, за да са му под ръка за четене, с анекдоти.  Можете също така да използвате разноцветни лепливи листчета, с които да ги разделите един от друг или различни файлове в папка в компютъра.

Copyright (c) 2010 от Сюзан К. Пери,
Превод – Весислава Савова

Няма коментари:

Публикуване на коментар