събота, 21 януари 2017 г.

Бамбук като киго

Бамбукът е целогодишно растение, така че, сам по себе си, не е киго (сезонна дума), но той предизвиква много асоциации със сезоните и се свързва предимно с лято. Също така, бамбукът се асоциира с луна, а луната – с дракон.

Ето и използването на бамбука като киго в различните сезони:
- ранно лятото - бамбуковите кълнове и филизи
- средата на лятото – бамбуковите цветове; засаждане и пресаждане на бамбук
- късно лято – младите (нови) листа на бамбука
- ранна есен -  продавач на бамбукови пръчки
                        – бамбук за Tansaku (астрално шаманско заклинание). На заклинателя се позволява да проследи магическия  предмет от астралната му страна и да използва астралния му ключ. Ако не е блокирано от астрално заклинание – такова като за защита,  - това заклинание разкрива точното местоположение на предмета. Разстоянието не е фактор, но заклинателят трябва да познава астралния ключ много добре, което означава, че трябва да го е изучавал в миналото. Ето го и самото заклинание:  „Ти, който плаваш далеч в астралното море, покажи ми отражението си!“                        
- зима – кокили от бамбук


- Нова година – част от декорацията Kadomatsu,  поставена пред вратата на къщата, за да приветства духовете на предшествениците (kami) и символизира дълголетие, просперитет и устойчивост, за да почете и приеме божественото (toshigami)






Бамбукът представлява силата и добродетелите на мъжа,  отразявайки усета за перфектен баланс между  порядъчност, почтеност и изключителна гъвкавост.  Бамбукът е дългогодишно и вечно зелено растение, източник на вдъхновение за художници от цял свят. Той е от семейство житни и произлиза от тропическите и субтропическите райони, най-разпространен в мусонската област на Източна Азия.

                      http://kanzaka.wikia.com/

                      http://muza-chan.net/
оригами: в.л.с. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар