четвъртък, 14 април 2011 г.

Представяне на "Още тишина" и "Еротика по селски"


На 13 април, 2011 г., сряда, Social Jazz Club се препълни. До тук – нищо ново. Известен клуб. Добра репутация. Особеното беше, че клубът се препълни между 18 и 18.30 часа. Всъщност, какво странно има? Та Павлина Йосева – pin4e, - представи двете си нови книги. „Още тишина” и „Еротика по селски”. Книги, които вече обогатиха не само библиотеките, но и душите ни. Стойностната поезия има своите почитатели. Не всичко в България е загубено.


Аз имах огромната чест да бъда водеща на събитието. Иван и Живка Ненкови се погрижиха за музикалното оформление на вечерта. Незабравимо изживяване! Всички, които не бяхте с нас не пропускайте следващото представяне на Павлина Йосева. Това е преживяване, което не подлежи на описание.


Колкото до поезията, на която се насладихме, само ще повторя уводните си думи.

Всички, имали добрата възможност да прочетем или чуем стихотворения от Павлина Йосева – pin4e, както тя самата се е нарекла още като малко момиче, - сме оставали в плен на тази паралелна вселена, в която скръб, радост и надежда са се сляли в едно. От странната симбиоза на тези емоции и безспорния й талант, са се оформили стихотворения, които докосват умовете и сърцата на читателите. Чувала съм не веднъж, че тази нейна дарба е свише и на нея й е лесно, защото не брои срички, а усеща ритъма в главата си. Може и така да е, но тя не разчита на полученото на готово. Напротив, обмисля всяка дума и красивите й творения, пред които всички благоговеят, са резултат на безсънни нощи.
Талант, познаване тънкостите на поезията и много, много работа водят до новата й стихосбирка. В нея Павлина Йосева е събрала тъгата и обичта към близките, които няма да прочетат тези стихотворения, но без които те нямаше да се случат. Обич, която й е позволила да улови и тъгата на морето, с което винаги се слива в едно. Тези повтарящи се обич и тъга са я дарили с тишина. Още тишина, в която тя рисува с най-точно подбраните думи своя автопортрет и изплаква своите своеобразни молитви. С тях посреща среднощните си гости – Бог, дявол, любов. Кани ги на разговор, който продължава докато въздухът стане непотребен и отново се завръща към своите корени. За да ни направи по-добри и по-мъдри. С „Още тишина”.

Баб’ Мара представи своята „Еротика по селски”. Колкото сълзи предизвика книгата „Още тишина”, толкова смях и искрени аплодисменти - хумористичните стихотворения.


Афтър партито беше в „Мон Парнас”. Танци, шеги и още от магията да бъдем заедно направи вечерта незабравима.

5 коментара:

  1. Изпипаното и стилно представяне на една, стигаща до сърцата, поезия от силен и артистичен творец, допълнено от звуците на китарата и приятелска атмосфера, направиха тази вечер изключителна! А.П.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Веси!
    По снимките виждам, че сте
    изкарали прекрасно и весело. :)))
    С най - добри пожелания!!!
    Желая много успехи!!! :)))

    Николай

    ОтговорИзтриване
  3. За всеки миг докосване до Нея
    благородно и тайно ви завиждам!
    За "Още тишина" с душа копнея
    пред римите глава ничком свеждам!

    Веси, благодаря ти много за възможността
    да съпреживея с вас, случването на вечерта!
    :)

    ОтговорИзтриване