неделя, 1 март 2015 г.

Шест съвета за писане на литература по действителни събития

от Writer’sDigest” 

част от
   
Пост от Лори Ан Гроувър – автор на хитове и съосновател на влиятелния сайт „Четящи момичета“, където тя поддържа грамотността и активността на тийнейджърите. Освен това, тя е автор на три популярни романа: „Hold Me Tight“, избор на  VOYA; „On Pointe“, най-добра детска книга на годината от колеж „Bank Street“ и „Loose Threads“, която е в списъка на десетте най-добри книги за подрастващи и награда от „Washington Statе“ за 2003 г. и на други произведения.

Вие сте там. Виждате го. Вие сте писател, така че искате да пишете за това. И сега какво? Писането на литература, чийто източник е действително събитие, вероятно, ваше лично преживяване, изисква финес в полза на читателите, на приятелите, на враговете и на вас самите. Има начин да се справите с истината, защото ще започнете така, сякаш носите детски ръкавици, но изведнъж те се превръщат в боксови и преди да разберете, вече сте нанесли удар в лицето на вашата любима стара леля.

1. Започнете с истината

Истината е по-странна от измислицата, така че има голямо значение за мен. Всеки един от съвременните ми романи е събрал на страниците си собствения ми живот. Обмислете това – в първата чернова опишете какво се е случило, какво сте видели, какво сте почувствали. Уловете го.

2. Поискайте разрешение

Дали замесените лица и вие самите искате да се придържате близо до фактите? Ако знаете, че положението е такова, поискайте разрешение. Обяснете на тези хора, че те ще видят себе си като в огледало, но то е криво и се намира в увеселителна къща. Можете да предложите уверение, че тяхната история ще бъде от особена полза за читателите. Ако те са съгласни да споделите същността на случилото се, продължете и го напишете.

Все пак, ако мислите, че крайният резултат ще бъде далеч от истината, първо го напишете. Не сте сигурни и самата мисъл да поискате разрешение пречи на процеса?  Тогава започнете с намерението или да попитате замесените лица по-късно, знаейки, че могат да ви откажат това разрешение да публикувате творбата си, или бъдете твърди в решението си да развиете историята далеч от фактите.

3. Спрете за малко

Без значение дали сте написали първата чернова от факти или едва се сдържате да напишете всичко, което е в главата ви, направете крачка назад. Веднъж хваната в мрежите ви на писател, историята ще ви накара да се запитате:
- Как можете да я направите по-добра?
- Какво е скрила зад себе си?
- Какво можете да направите, за да поддържате огъня?
Зад романа ми “Hit” има истинска история – на най-добрата приятелка на дъщеря ми, ударена от превозно средство на пешеходна пътека. Но писателят в мен поиска да разбере какво би се случило, ако тя беше ударена не от непознат, а от някого, когото познава. И тогава аз рамкирах напрежението в моята версия на историята като превърнах този човек в учител на завършващи ученици, по когото тя си пада. (Отне ми две години и няколко чернови на този сюжет, за да узрее в мисълта ми).

4. Освободете я

Позволете на историята да заживее като подобрите фактите или ги оставите напълно на заден план. Това е черновата, където отваряте ръце и я освобождавате. Вие сте в състояние да заглушите гласа, който казва: „Не това се случи!“ и позволявате на героите си да заживеят. Нека те се движат през тяхната собствена, цъфтяща история.

5. Фактите могат да изглеждат фалшиви

Искам да ви предупредя за нещо, което трябва да имате предвид – не всички факти звучат достоверно. Най-добрият, най-сочният факт може да не свърши работа във вашата история, защото, нека го кажа още веднъж, истината е по-странна от измислицата. Когато написах “Hold Me Tight”, не можех да включа факта, че мъжът, който ме прелъсти и изостави, скоро след това пострада в автомобилна катастрофа и беше парализиран от кръста надолу... надолу. Романът ми би изглеждал скалъпен и никой не би повярвал на този факт, ако го бях включила. Имайте готовност да се откажете от тези факти с утехата, че вие знаете какво се е случило.

6. Споделете новината за завършването на романа

Накрая, вашата чернова е завършена и готова да бъде представена. Обмислете дали да не кажете на хората, замесени в нея, че вече сте завършили творбата си. Дори и да не е било нужно да поискате разрешението им да напишете книгата, бъдете мили и дайте шанс на тези, които са ви вдъхновили, да разберат какво сте направили. Рядко, аз бих споделила текста си с тези, които са включени в него, след като продам работата си и по време на предстоящото й редактиране. Това е тяхната възможност да се запознаят с промените, които сте нанесли, а и да свикнат с мисълта, че и другите ще прочетат материала. Това ще помогне на старата ви леличка да се приготви за удара.
...

Писането от личен опит предлага богат материал. С малко предпазливост, разрешение от вас самите и понякога и от другите, можете да напишете история, която да бъде споделена с повече от двама-трима души, които са живи в момента. Това може да донесе удовлетворение на много читатели. Така че, бъдете смели. Пишете и позволете на историята ви да заживее свой живот. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар