неделя, 15 март 2015 г.

Как да останем съсредоточени

от Bookbaby 
част от 
 
Как един писател да остане съсредоточен? Няма спор, че като писател се очаква да изработите творението си на хартия или на някакъв вид цифрово устройство. Дори ако се спрете на софтуеър за гласово разпознаване, където диктовката ви се превръща в писмена работа, това включва време и поемане на задължение, както във всички форми на писане. Как тогава сериозният писател остава ангажиран със задачата си?

В този свят, където с един клик променяме решенията си мигновено, където се разсейваме от клетъчни устройства, справяме се с няколко задачи едновременно и се сблъскваме с нуждите си наведнъж, как да останем съсредоточени върху качественото писане или да се гордеем с постигнатото, с нашите творения, че и да вдъхновим другите посредством думите?

Тези съвети не са в определен ред, освен първия, който е абсолютно съществен

1.       Пишете, пишете, пишете

... и после попишете още. „Найк“ го казаха най-добре с „Просто го направи!“ (Just do it!). Има толкова много неувереност и суетене, че най-добрата мантра трябва да бъде „Просто пиши!“ Критиката отнема известно време, но и часове на създаване. Придържайте се към думите и ... им повярвайте.

2. Време и място

Ако сте имали достатъчно късмет с родители, които са ви карали да си пишете домашните без телевизия или радио, на тихо място, след като сте хапнали или след като сте изчистили другите задължения, то вие знаете, че разсейването е главният виновник, който пречи на писането ви да се придвижи напред.

Намерете идеалното място, отнасяйте се към него като към свещена земя и му се отдайте, докато работите там. Поддържайте го така, че да няма физически дразнители, но го променяйте сезонно. Просто използвайте това, което ви трябва.

3. Изключете и се настройте

Изключете ръчно интернет и електронните устройства и не позволявайте да ви прекъсват. Ако не можете да направите това, намерете си софтуеър, който да ви помогне – има достатъчно онлайн.

Поемете контрол – особено над имейлите си. Но в същото време, вдъхновете се в кафенето от разговорите около вас или животните в гората, близо до вас. Ако се нуждаете от физически мотиватор, за да започнете, опитайте да не правите нищо цели две минути.

4. Използвайте схеми

Всяка работа може да се раздели на подзадачи, които са лесни за изпълнение. Съдържание или схема за отделните глави ще подпомогне както писането на книга, така и на статия. Опитайте се да се придържате към проучвания или проверка на фактите.

5. Не редактирайте докато пишете

Писателите може и да не са съгласни с това, но процесът на редактиране сам по себе си е негативен. В природата му е да търси грешки, пропуски и неточности. Това може да почака. Нека процесът се развива. Понякога устройствата за диктуване са перфектни за това, което е двустепенен процес. Първата фаза е да запишете думите така, както ги мислите, а втората – да шлифовате това, което сте казали. Починете си между тези две фази – това ви дава перспектива. Можете и да използвате онлайн инструменти в помощ на редакциите.

Ако искате да научите повече за качеството на работата си, също използвайте онлайн сайтове. Това ще помогне да избистрите идеята на читателско ниво като публикувате откъси.

6. Поставете си цели

Много известни писатели говорят за дневните си ритуали, свързани с писането и повечето включват поставянето на цели. Старайте се те да бъдат лесни за управление и изпълнение. За художествена литература, опитайте да пишете по страница на ден. В повечето дни ще можете да го правите и това ще ви накара да се чувствате добре. Награждавайте самите себе си за постигнатите цели. Дисциплината на записвате времето, което ви отнема постигането на дневната цел, също е безценно.

7. Записвайте напредъка си

Ако имате голям проект – такъв, като роман, - разделете го на малки части. Работата по този начин ви позволява да следите докъде сте стигнали. Направете редактирането отделен процес, за който също да записвате напредъка  си.

За да усетите удовлетворение, трябва да видите напредъка. Това наистина има смисъл. Същото е като да се на диета и от време на време да се качвате на кантара, за да видите резултатите – сигурен начин да останете съсредоточени.

8. Станете!

Физически, писането може да ви ангажира с часове на клавиатурата или тетрадката. Тялото ви се нуждае от физическо състояние, което да го поддържа гъвкаво и по този начин да освободи мозъка. Повечето професионални писатели не прекарват повече от два часа в писане. Позволете си нужните почивки – да отидете на разходка, да поговорите с някого, да направите нещо в кухнята, да почетете книга, да свършите други, нямащи нищо общо с писането задачи... само не редактирайте по време на почивките.


9. Четете

Страхотен начин, с който да дадете почивка на мозъка си, за да абсорбира идеите и мислите на другите за вашата тема. Четете други източници за това, което пишете или за самия процес на писане. Експертите имат богати познания, които искат да споделят. Вдъхновението може да дойде от мъничка искра до пълно преосмисляне на темата. Присъединете се към лекция или семинар за това, което пишете и споделете, когато можете. Позволете си да е почувствате подкрепян. Понякога пишещо приятелче може да бъде точното решение за вас.

10. Бъдете пишещ предприемач

Никой не може да продаде половин ръкопис или да продуцира филм без край. Веднъж решили, че работата ви е завършена, започнете следващата! Издателите често коментират, че най-доброто нещо, което един автор може да направи, когато е завършил една книга, е да започне следващата.

Бонус съвет: Търсете вдъхновението. То е навсякъде... в песен по радиото, във филм, в хората и историите около вас. Когато идеите дойдат при вас, запишете ги. Мислете „какво ако“ и го използвайте в историите, статиите и блоговете си. Някои проучвания показаха, че креативността може да дойде, докато се разсейвате с нещо.

Смесете нещата и минете границите с обичайното. Представете си обичайни неща, които стават необикновени. В ресторанта... Какво ще стане, ако ако стара любов само се отбие да ви поздрави? При лекаря... Какво ще стане, ако мухите се съберат на едно място...? Чистите килера? Какво ще стане, ако намерите нещо от предишния собственик в собствения си дом?



Няма коментари:

Публикуване на коментар