неделя, 13 декември 2015 г.

Ръкописът ви се нуждае от редакция

Х. Тод

            BookBaby
            част от "Неделно четиво за писатели"

Без сериозна доза редакции на ръкописа, книгата ви не е готова за премиера.


Поздравления! Вие сте един от хилядите писатели по света, които успяха да се включат в предизвикателството „NaNoWriMo” (националният месец за написване на роман – ноември, - в САЩ, б.пр.).
Целенасочените писатели като вас са изтърпели това трудно предизвикателство с надеждата историята им да види бял свят. Сега сте се облегнали на стола и оглеждате тези 20, 30, може би – 50 хиляди думи, от които е съставена историята ви.
Добра работа!
Преди да се заемете с подготовката на книгата ви за издаване, по същество, ето няколко указания, които да ви уверят, че първата ви чернова е получила максималното от редакцията на ръкописа:

Проверка на правописа (по „макаронена поезия” – спелчек, б.пр.)
Давайте – пуснете проверката на правописа, ако още не сте.
Невероятно е колко много думи, които сте си мислели, че знаете как се пишат, сте пропуснали на теста по правопис в пети клас. Въпреки че програмата за проверка на правопис няма да улови всичко, все пак ще покрие голяма част от грешките. Това ще улесни значително повторния ви прочит.

Позволете на романа да си почине
Току-що сте излeли сърцето си в написването на книгата (а-ха, значи не само у нас писателите говорят така, б.пр.). Бяхте се отдали изцяло на този ръкопис. Да го препрочетете веднага, може и да не е напълно възможно, заради „капаците на очите,” които имате..
Отнема време да получите нов чифт очи за първата чернова на един роман и единственият начин да ги получите е да се отдалечите и да дадете време на мозъка си да превключи.

Разпечатайте ръкописа
Когато най-после сте готови за промени, грабнете бутилка вода и нов принтер. Давайте, разпечатайте документа. Целия.

Прочетете го на глас (ето къде ще ви потрябва бутилката вода, б.пр.)
Точно така. Разпечатаната версия ще ви позволи да омастилите в червено собствената си книга, а когато четете думите на глас, ангажирате различна част от мозъка си. Това ви помага да чуете думите, които читателите ви ще видят за първи път и всички ние знаем, че първото впечатление има значение, когато въпросът опира до срещата със собствените ви герои.

Открийте своите „опорни” думи
Когато започнете да изричате думите на глас, изведнъж ще откриете тези „опорни” думи. Знаете, че думите, които казвате (или в този случай, печатате) знаят дори по-добре от вас какво сте направили. Те са – „хмм” или „знаете”, или „просто” – и те са тези, които развалят красивия абзац, само защото вече сте казали „невероятен” или „изведнъж” повече пъти, отколкото е трябвало.

Проверете глаголните си времена
Може да забележите, че променяте времената. Също така е възможно да сте минали от разказ за героя си в трето лице единствено число, изведнъж към обръщащ се директно към читателите персонаж. Това може да бъде объркващо, така че е важно да изберете един от двата варианта, който да следвате.

Осъзнайте, че приятелската помощ може да не ви е от помощ
Важно е да бъдем реалисти за това, което можем да свършим сами. Така че, споделете написаното за получаване на допълнителна информация. Да имате приятели и семейство, които да бъдат първи читатели и да ви дадат обратна връзка, е страхотно.
Обаче, бъдете реалисти. Вероятно те нямат многогодишен опит като професионални редактори. Възможно е да не могат да ви дадат съвети така, че книгата ви да е готова за отпечатване. И никога няма да бъдат напълно честни в споделянето на мнение.
Има значителна полза от намирането и наемането на професионални редактори. Не само, че ще ви подсигурят откровена обратна връзка (наистина ли мислите, че баба ви ще ви каже честно, че дадена част от книгата ви й е противна?), но също така могат да ви сътрудничат в усъвършенстването на романа, така че да се получи  най-доброто.

Повторете
Точно така. Проверете всичко още веднъж, след като редактирате. Това е вашето бебче, така че уверете се, че давате най-доброто от себе си да го захраните и да му помогнете да се развива. Подгответе го да се срещне със света и да ви накара да се гордеете с него.

Поздравления за романа ви – свършили сте най-трудната част!

Светът е готов и очаква да прочете красивата история, която сте създали. Сега, нека само бъде излъскана с добра доза редактиране и я дайте тук, за читателите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар