неделя, 20 декември 2015 г.

Преодоляване на бариерите

Джим Дъмпси
(снимка - barrieevans.com)

Ако целта ви е да достигнете писане на определен брой думи на ден, отделете няколко минути за няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да постигнете набелязаното.

Стигнали сте до този момент в писането, в който героите ви са на път и вече вероятно са срещнали няколко пречки, а също така им предстоят още толкова, за да постигнат крайните си цели.

Тяхното пътешествие прилича малко на вашето, когато се захванете да напишете каквато и да е история. Има моменти, в които върви лесно, когато без проблем написвате този определен за деня брой думи, без много усилия и постигате писателските си цели. Но има и такива, когато крайната цел – този момент, когато можете да напишете „Край” – ви се струва толкова далеч. Ще има дни, когато ще си мислите, че е невъзможно да стигнете до края и че е далеч по-лесно да проверите вашите Facebook и Twiter или дори да изчистите къщата.
Когато стигнете до този момент, обаче, има по-добър начин да продължите напред. Последвайте тези бързи и прости практики, за да преодолеете всичките бариери пред писането ви:

 

Идентифицирайте тези бариери


Отбележете си всички неща, които ви дърпат назад от писането, тези, които ви възпрепятстват от това да седнете пред компютъра си и най-вече – на нещата, които ви отвличат по средата на писането.
Примерите могат да бъдат всякакви – от работа, заболяване, плачещо бебе, нуждата да приготвите вечеря до мисли като „Не мога да го направя,” „Не съм добър в писането”, „Това е твърде трудно” и „Чудя се дали мога да подобря рекорда си в редене на пасианси.” Може да пишете нещо, базирано на собствения ви житейски опит и болезнени спомени да затрудняват писането, дори да ви накарат да се почувствате неудобно. Каквото и да е то, направете списък на бариерите, които ви възпрепятстват.
Когато погледнете този списък, без съмнение ще забележите, че както героите във вашата история, имате външни и вътрешни бариери. Следващата стъпка е да отбележите кои какви са и ще се справите с всяка една от тях по отделно.

 

Справете се с външните бариери


Повечето бариери всъщност не са истински, а само действат като такива. Те може да затруднят писането на моменти или да се появят по време или на място, където сте се надявали да пишете, но всъщност те не блокират възможността ви да пишете.
Някои външни бариери може да бъдат трудни за преодоляване. Ако си счупите и двете ръце, писането на клавиатурата ще бъде доста трудно, въпреки че може да опитате софтуеър за гласово разпознаване.
Други външни бариери ще ви отнемат известни усилия да ги преодолеете. Ако компютърът ви се повреди и умре, това ще бъде голям проблем. Ще трябва да се опитате да заемете компютър или да използвате този в библиотеката или да се върнете към писането на ръка, а да го наберете по-късно.
Смисълът на горенаписаното е, че много външни бариери могат да бъдат преодолени с предварително обмисляне и планиране.
Но може би вие сте просто твърде заети, за да пишете. Това може и да е вярно. Както и това, че сте заети може да се окаже извинение, което втълпявате на себе си.
Всъщност, вашите външни бариери могат често (разбира се, не винаги) да бъдат вътрешни и тези вътрешни бариери да се окажат по-лесни за преодоляване.
Следвашата стъпка тогава е да откриете вътрешните бариери, скрити във външните.
Може да направите това като проучите външните си цели малко по-задълбочено. Опитайте да видите дали би могло да има външни причини за тези външни цели и отново си направете списък.
Да използваме примера с извинението, че сте твърде заети. Може да се дължи на това, че се опитвате да успеете в работата и усещате, че ако се концентрирате твърде дълго време върху писането, ще повлияе зле на успеха ви. Или може би имате семейство, за което да се грижите и вярвате, че да отделяте време за писане означава да отнемете от времето за семейни ангажименти.

 

Да се справите с вътрешните бариери


Да идентифицирате вътрешните бариери вече е голяма стъпка. След това ще можете да ги разпознаете, когато се появят и това означава, че имате възможността да ги контролирате или не.
Когато усетите онзи импулс да кликнете върху Facebook или да започнете нова игра на пасианс, можете да разпознаете този импулс и да решите дали наистина искате той да ви разсее от писането или не.
Друга стратегия е да си поставите по-малки писателски цели. Например, може да решите, че ви е позволено да влезете в интернет, когато сте написали поне хиляда думи.
Когато решите, че това е твърде трудно и искате да спрете, напишете още 500 думи и едва тогава си го позволете.
Ако се тревожите за това колко от времето за вашето семейство ви отнема писането, можете да им обясните и да разберете дали всички можете да намерите правилното решение.

 

Да преодолеете собствената си съпротива


Сид Фийлдс, авторът на „Screenplay: The Foundations of Screenwriting” го казва перфектно: „Когато чистите хладилника, подостряте моливите или се храните, просто знайте, че това е, което правите – устоявате на съпротивата. Не е голямата работа. Не унивайте, не се чувствайте виновни или безполезни, нито пък се наказвайте по някакъв начин. Само разпознайте съпротивата и после минете от другата страна. И не се преструвайте, че не се случва. Случва се! Веднъж справили се със съпротивата, вие сте готови да започнете да пишете.”
И не се придържайте твърде много към постигането на онези цели. Понякога животът върви по свой си начин. Не се разочаровайте, ако писането ви не върви по план.

Само си припомнете защо искате да пишете, защо сте започнали да се справяте с това огромно предизвикателство да създадете роман на първо място. Спомнете си защо това е важно за вас и се опитайте да се съсредоточите върху това, когато мисълта ви или светът се опитват да ви отклонят от пътя. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар