понеделник, 6 май 2013 г.

Геза Цифра „Смъртта вкарва голове”


можете да прочетете и
от старата библиотека "Галактика"
Преводач – Веселин Радков

Оказа се, че библиотека „Галактика” не е предлагала толкова лоши книги, като изключим грозноватите корици и слабото, от съвременна гледна точка, оформление на текста. Може би, някои от преводите не са съвсем актуални и се нуждаят от преработка, но отново спрямо съвременното звучене на езика. В библоиотеката на родителите ми са събрани много от техните издания и едно от тях е именно „Смъртта вкарва голове” на Геза цифра.
Авторът е по-известен като сценарист както на небезизвестните ревюта върху лед, така и на много криминални филми. Повече информация за автора можете да намерите тук. Както разбирате, написва романа си „Смъртта вкарва голове” на 74-годишна възраст. Обнадеждаващо е.
За преводача няма нужда да говорим много. Всеки като дете е чел Карл Май и преводите са именно на Веселин Радков. В „Смъртта вкарва голове” можете да се насладите на стила му както в превода, така и в предговора. Именно той отнася романа на Геза Цифра към „английската школа между два световни войни”.
Тук няма да се насладите на свръхчовешки качества на инспектора и неговия помощник. Съвсем различни като характери и подходи в работата, те са в необходимата за постигането на баланс връзка. Инспектор Хънтър (в превод от английски – ловец), например е страстен почитател на футбола и в частност на ФК „Виктъри” (пак от английски – победа), докато неговият помощник Джъдж (арбитър, рефер) предпочита тенис и работата му по разрешаване случая на убийството на трима от футболистите на този отбор.
И като споменах, че главният герой е всичко друго, но не и свръхчовек или супергерой (не знам за вас, но за мен тези герои са забавни, но не и издържани образи), нека се спрем на характерното за него. Като всеки професионалист с приятен външен вид на възраст около 40 години, той може и да ви стане интересен, но в неговите похвати няма никакви игри и дребни номера. Той оставя заподозрените да говорят и те скоро се чувстват като негови приятели или поне сътрудници. За разлика от самовлюбените супергерои, той винаги подлага на съмнение собствената си работа и търси грешките в своя подход, а не някъде другаде.
Романът „Смъртта вкарва голове” е първият на футболна тематика и впечатлява със своя новаторски подход. Читателят е уловен в мрежата на разрешаване на загадката и авторът умело го води в лабиринта от преплетени случаи не с цел толкова да го заблуди, колкото да го направи съучастник и сам да направи своя избор. Подвеждащите улики срещу някои от появяващите се второстепенни герои не са срещу читателя, а му помагат да размисли върху случая. Този fair play е неоспорим и четящият с удовослтвие следва мисълта на автора.
Обикновено в криминални романи се срещаме с мистерия и известна доза зловещност, но у Цифра на преден план са интелигентното чувство за хумор и самоиронията във вътрешните монолози на инспектора само помагат на читателя да си отърси от част от напрежението. Не за друго, а защото спортменската игра предполага уважение към усещанията на другите.
Ако не можете да носите тежка книга в чантата си (има и такива, на които не ни е препоръчително да носим повече от 1 кг. Багаж), докато пътувате, но и сте любители на нестандартната (в частност, клиширана) литература, то „Смъртта вкарва голове” е вашата книга, която можете да прочетете за един ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар