понеделник, 4 ноември 2013 г.

Димитър Цолов Доктора – „Пет приключения на витек Диман” и „Космическото пиле”



Издателство „Рал Колобър”
Година – 2013
можете да прочетете
и тук

Една много добре издържана като визия двойна книга, за което са се погрижили художникът Емилия Богданова и човекът, направил предпечатната подготовака, Виктор Гуцев. Тази книга е събрала в себе си различни страховити, но и усмихващи; леки за четене, но и замислящи творби на победителя от конкурса за хорър разказ на списание „Дракус”, „пияният бард” – фронтмен на  групата „Доктор Гогос Бенд”, Димитър Цолов Доктора. Една, безспорно, забележителна личност с разностранни, но задълбочени интереси.


Пет приключения на витек Диман” е събрала историите на онзи прекрасен момък-юнак, плод на любовта между самодива и човек, за когото са се носели какви ли не слухове, но едно не може да му се отрече – винаги се разчитало на него да реши трудни ситуации. Диман е безстрашен и с лекота поваля бродници, сенки, змейове, мечки-стръвници. Той има змей за побратим, а майка му, самодивата, се намесва само в краен случай, но най-точния – да му изпрати белочел орел или за да отпразнува сватбата му. Герой, който  е безстрашен, но не и безчувствен (той може да се просълзи от историята на една зазидана сянка). Герой, който може да обича и е готов да жертват живота си, за да могат любимите му същества да доживеят отреденото им. Онова отредено, което може да се види само преди да тръгнем по светлата пътека (удивителна метафора!).

В „Космическото пиле”, къде с чувство за хумор, къде със съответната поука или дори със заплашително-предупредителна нотка, в истории от съвременното ежедневие или в отминали времена се появява смъртта. Образът ѝ се променя и тя може да бъде само сянка в разказа – сянката, която води до обрати в живота на онези, които имат какво още да доизживеят, - но неминуемо ще останете впечатлени от начина, по който героите реагират на срещата си с нея.



Димитър Цолов борави с лекота с езика и ако освен добър редактор, Емилия Ралчева, имаше и коректор, който да се погрижи на много малко места за пунктуацията (нищо чак толкова обезпокоително), би могъл да ни предложи безспорно перфектни произведения и в бъдеще. Надявам се, че на никого няма да убегне поетиката в прозата, която е далеч по-добра от тази в стиховете му, които можете да намерите онлайн.

Очаквам още твои творби, Док! Благодаря ти за подаръка!

Няма коментари:

Публикуване на коментар