неделя, 1 ноември 2015 г.

Целта зад страниците

Джули Салисбъри, BookBaby

Да знаете защо пишете една книга ще ви помогне да определите пазара си, да стесните целевата публика и да дадете яснота на творбата си.

Знаете каква е темата, по която пишете – живеете и дишате и нямате търпение да споделите страстта си със света! Ще излеете цялата тази страст върху страниците на книгата и тя ще заблести с любовта, която имате по тази тема. Книгата ви ще бъде необикновена. Тя ще промени живота на читателите ви, а и вашия живот.

Но почакайте! Има нещо повече. Наистина ли  помислихте, че писането на книга ще бъде толкова лесно?

Не може да имате само страст – трябва ви и цел

Сега, когато сте открили истинското си призвание и искате да пишете за това, време е да откриете каква е целта ви. Каква е причината, поради която пишете книга? Не може да очаквате издателят ви или който и да е друг да отговори на този въпрос вместо вас. Никой няма да разбере целта на книгата ви, ако самите вие не го направите. Открили сте страстта си, така че запитайте се – „Защо искам да споделя тази лична страст със света?”

Отговорете с  това каква е целта ви.

Колкото повече мислите за отговорите на следващите въпроси, толкова повече те ще ви помогнат да откриете своите намерения – и за вас самите, и за читателите ви. Предлагам ви възможни отговори, за да ви помогна в този процес, но искам да ви окуража да разширите обхвата им със собствените си прозрения.

Защо пишете тази книга?
Може би пишете книгата си като форма на терапевтично облекчение, за да си подсигурите яснота и благополучие. Писането на книга може да бъде успокояващо за сърцето и душата ви. Писането може да възпроизведе емоционално обновление и да излекува пишещия по начин, по който лекарствата не могат.

Искате ли да публикувате книгата си? Защо?
Особено ако пишете нещо за лично облекчение или поради дълбоки лични причини, това е уместен въпрос. Може да искате да публикувате, защото имате усещането, че това ще бъде от полза за хората, които ще го прочетат. Те ще свържат прочетеното със собствения си живот и може да усетят същия терапевтичен ефект, който и вие, докато сте писали.

Може и да искате да публикувате, защото вярвате, че сте в състояние да вдъхновите и подсилите другите хора, ако те прочетат за вашите лични преживявания, ще обърнат внимание на съвета ви за създаване на силни връзки или ще се обогатят посредством вашата духовност. За каквото и да е книгата ви, вие вярвате, че читателите ви ще научат много от творбата и ще получат положително послание и примери, които могат да приложат в собствения си живот и не на последно място, ще бъдат по-щастливи поради тази причина.

Може да пишете книгата си, защото искате да я използвате като разширяване на бизнеса си. В много случаи, книгата може да бъде един вид бизнес предложение от 200 страници. Тя може да се поразрови в дълбочина по проблема, който разглеждате или да бъде директна препратка към вашата бизнес платформа, свързваща читателите ви с това, през което сте минали, за да стигнете до професионалното ниво, на което сте в живота си днес. Книгата ви може да минава през точни, граничещи с педантичност детайли и усложнения, с които сте се сблъсквали всекидневно.

Каква е книгата ви  - образователна, мотивираща или вдъхновяваща? Има ли други предимства, които читателят ще получи, докато я чете?
С какви предимства ще се сдобият читателите ви след прочитането на книгата? Може би целите да им дадете възможност да обогатят собствения си живот с нова философска перспектива или с това да бъдат по-иновативни в личните си дейности. Или пък ще им предложите мантра, която ще подобри живота им. Ако искате да вдъхновите читателите си, тогава можете да ги информирате за ефективен начин, по който отстоявате вярванията и ценностите си.

Ако дадете искрени и подробни отговори на горните въпроси, това може да ви помогне да откриете защо пишете това, което пишете. Ако целите да получите договор за издаване, тези въпроси ще ви помогнат да застанете над тълпата, ако на този етап искате да разберете какви са ползите от книгата ви. Знаейки тези отговори, преди да започнете да пишете, ще можете да помогнете както на себе си, така и на един потенциален издател, да определите най-добрия подход за това как да структурирате цялата книга.

Тези въпроси са използвани от програмата „InspireABook®” с цел да помогне на писателите да разберат за кого пишат книгата и какъв език да използват за този читател. В групи за дискусии, отговорите на тези въпроси помагат на писателите да разберат как да пишат книгите си за определен читателски кръг и как да я предложат на този кръг.



Няма коментари:

Публикуване на коментар