неделя, 8 ноември 2015 г.

Как да мотивирате героите си

 Джим Дъмпси , „Book Baby

За да стигнете до същността на това, което мотивира героите ви, трябва да откриете кое е най-важното за тях. Ето три упражнения, с които да откриете какви ценности водят вашите герои.

Когато започнете да пишете история, например за NaNoWriMo (спомняте си от други материали – национален месец за написване на роман, чието начало е положено през 1999 г. в Санфранциския залив от Крис Бати; месец, през който писателите биват окуражавани да напишат 50 000 думи – минимумът за един роман, б.пр.), може и да прочетете множество съвети за писане, които ви посочват как да откриете целите на героите си. Разберете кои са тези цели, които ги водят в живота и това ще ви помогне да придвижите историята си напред.

Повечето от тези съвети ще ви насочат към това, че героите би трябвало да имат две цели: вътрешна и външна. Външната нужда на един алкохолизиран детектив е да открие убиеца, докато вътрешната му – да превъзмогне загубата на съпругата си като последната е причина за пропиването му. Млад ученик е в училище за магии, за да победи злото (външна цел), докато също така се стреми да спечели одобрението на своите връстници (вътрешна цел).

Като има и вътрешна, и външна цел, вашият герой придобива дълбочина. Това е, което го прави да изглежда по-истински, повече триизмерен (както се казва в учебниците).

Но целите на героите ви се променят по време развитието на историята и това, което ги мотивира, също може да се промени. И те обикновено трябва да постигнат много по-малки цели по пътя си към финалната битка. В „Междузвездни войни”, например, Люк Скайуокър първо иска да напусне Татуин, после да намери Леа, да стане джедай и едва тогава да унищожи Звездата на смъртта.

Има обаче едно нещо, което тласка героя напред, за да посрещне всички тези свои цели, независимо от това дали са вътрешни или външни. Това са неговите ценности, неговите идеи за това какво е важно в живота. Нещата, които наистина имат значение за него. Те никога не се променят по време на историята, независимо от целите, които преследва. Да определите тези ценности ще ви помогне да се уверите, че героят ви е мотивиран и действа последователно всеки път.

За да определите целите на героя си, задайте си тези важни въпроси:

Кой има значение за вашия герой? Партньор, деца, приятел, котката?
Кога героят ви се чувства най-жив? На работа, докато катери планини, докато разследва убийства, докато си седи у дома с котката?
Кой е образец за подражание за него? На кого се възхищава и какви качества у този човек предизвикват възхищението му? Честност, страст, сила, бързина?

От отговорите ви зависи усещането за това кое е важно за вашия литературен герой. Може да бъде семейството, кариерата, справедливостта или приятелството, които са от най-голямо значение. Другите ценности биха могли да бъдат каквото и да е – от приключения и отстояване на правата до сексуалност и духовност.

За да подълбаете малко по-дълбоко за ценностите на вашите герои, опитайте тези три прости упражнения:
...
1. Обява за работа
Това упражнение е полезно. Може да помогне отрано за процеса на писане, за да определите какво иска вашият герой. Работи точно толкова добре и за вече изградени образи.

Накарайте героя си да отговори на обява за работа в романа ви. Можете да определите точни критерии и да се запитате как точно пасват на тази роля. После, включете примери за това кога героят ви ги е проявил в миналото си.

Може да накарате героя си да отговори на следните въпроси:

Какво е личното Ви мото?
Кои са най-важните Ви личностни качества? Упоритост, загриженост, творчески импулс, например.
Имате ли скрити таланти? Можете ли да свирите на клавесин или да летите с хеликоптер?
Какви са Вашите амбиции?

Също така, запитайте се какво не би направил никога героят ви. Може би никога не би се качил на самолет или не би останал насаме с малки деца. Все още ли искате този герой? И какво казват тези отговори за него?


2. Произнасяне на реч

Помислете за важен момент в живота на героя си, дори извън обхвата на романа: 25-та годишнина от сватбата или 80-ти рожден ден. Опитайте да го направите така, че да съответства на ценностите, които вече сте идентифицирали от въпросите по-горе.

Представете си пенсионирането на детектив и капитанът произнася страстна реч. Какво би казал той за ролята на детектива в неговата професия? Какво го е задържало на този пост толкова дълго време?

Какво би казал партньорът на героя ви след 25-годишен брак? Или какво би казало някое от децата на купона за 80-ия му рожден ден?

Друг пример – напишете некролога на героя си. Представете си, че той може да го прочете. Какво би казал за живота си, след като вече е свършил? Какво е отстоявал? Как това го е променило?

3. Амбиции от детството

Помислете за героя си като малък. Как си е представял своето бъдеще? Искал ли е щастлив живот със семейство? Имало ли е определен човек, на когото се е възхищавал и на когото е искал да прилича? Ако е така, какви качества са предизвикали възхищението на героя ви?

Напишете два-три реда за амбициите на героя ви от детството. Примери за типични ценности, които все още не сте споменали: честност, доброта, безопасност, романтичност, конформизъм, благодарност, чувство за хумор.
...
                              
Опитайте тези упражнения и въпроси за колкото се може повече от главните ви герои, а не само за протагонистите. И определено ги опитайте за антагонистите. Може да се окаже, че те не са толкова различни и всъщност се стремят към едни и същи неща в живота. Само подходът им е коренно различен.

Ако можете да дефинирате точно ценностите на героите си, ще можете да идентифицирате и техните цели и да имате по-ясна представа за това как героят ви ще реагира в каквато и да било ситуация. Дори би било полезнo да опитате да приложите тези упражнения и въпроси върху самите себе си, за да откриете важното в живота ви и това, което ви дава стимул да продължите напред.

Много по-различни ли сте от своите герои? Това, което ви мотивира, не е ли същото, което мотивира и героите ви?

Няма коментари:

Публикуване на коментар