петък, 18 март 2011 г.

Четирима творци в Пловдив


Ние четиримата – Ина Крейн, Иван Христов, Павлина Гатева и аз, Весислава Савова - вече сме в Пловдив, заредени с готовността да споделим приятелство в света на словото. Ето защо, сме изключително благодарни на книжарница „Хеликон-Център”. Управителката Маргарита Георгиева и Мария Димчева – нашата връзка с това прекрасно място, - ни посрещат като скъпи приятели и ни канят да оставим багажа си в стаята на персонала. Време за кафе преди да започнем своята изява и да поздравим публиката. Виждаме Марин Кадиев, който съвсем основателно ни сгълчи (обичам топлината на този глагол) за това, че едва в този ден е разбрал за нашето представяне. Прегръщаме се с Мария Петрова-Йорданова, Галина Вълчева и Радослав Коцев – не само виртуални приятели.
След изключително точното описание на Ина Крейн за това кои сме ние - четирима творци, чиято поезия е събрала четирите сезона на човешката душа и метаморфозите в човешкия живот и характер, - се представяме на публиката с по едно свое стихотворение, посветено на любовта.
На мен се пада (за втори път, след Пeрник) честта да направя кратък обзор на творчеството ни. Наблягам на част от темите, които ни обединяват – градът, в който живеем; мечтите; любовта. С това, разбира се, съвсем не ги изчерпвам, но са достатъчни да обявя предстоящата изненада за първи път точно в Пловдив, а именно – до един месец ще излезе от печат общата ни стихосбирка „Четири”. С нея ние ще продължим обиколката си из страната, но със сигурност ще се върнем в Пловдив.
След като се представяме един друг с още свои произведения, даваме думата и на публиката.

Господин Кадиев ни уверява, че е виждал и по-празна зала. Не това е важното. Дори шеговито си позволявам да го репликирам, че Г. Сеферис твърди - на един автор му стигат трима читатели. Е, всяко нещо с времето си. Ние и четиримата виждаме „чашата наполовина пълна”.


Галина Вълчева не само ни удостои с честта да имаме първите книги, подарени на библиотеката на Четиримата, но и ни охарактеризира с по няколко думи, за което сме й изключително благодарни. Моята поезия тя нарече смесица от дъждовни капки и Петя Дубарова (има още много време докато достигна нивото на таланта й, но съм признателна); тази на Иван Христов на рицар-благородник; асоциира творчеството на Ина Крейн с думите „мама” и „уют”, а на Поли Гатева с „лъчезарност” и „усмивка”. За нас, Галина, ти си новият ни приятел, срещите с който предстоят.
Времето сякаш настоява да останем още малко и проливен дъжд ни помага да споделим още няколко минути на топли приятелски думи с нашите домакини.
Прекрасно преживяване и едно изключително добро начало. Следващият град, който ще посетим е Добрич. Ще ви държим в течение и за новите ни проекти.

4 коментара:

  1. Честито ново начало на едно вълнуващо творческо пътешествие! Ще чета с интерес!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря на четиримата за това прекрасно и вълнуващо преживяване! Успех на новото начинание! Надявам се да се видим скоро отново! Мария Петрова

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления за изявата! Може би това е верният път към читателя - срещи, срещи, срещи... топлина и приятелство! Успех!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Thanks designed for sharing such a pleasant idea,
    piece of writing is pleasant, thats why i have read it fully
    Here is my web blog - cool article topics

    ОтговорИзтриване