неделя, 16 март 2014 г.

Разказ – съвети за публикуване





част от страницата

Знам, че Ви обещах днес да поговорим за четенето, но ще оставя тази изключително важна и интересна тема за следващата седмица, тъй като получих материал, който е по-подходящ в логическо отношение като продължение на публикуваните съвети за писатели до момента.
И така, спазвали или не някои от съветите за писане, надявам се, че поне сте саморедактирали (в случай, че нямате доверие на човек, който да бъде Вашият първи читател) написаното от Вас и вече сте готови да го публикувате. Освен в случай, че не се задоволявате със сайтове за самопубликуване, където „критиката” е или доброномерена на принципа „Аз на тебе – ти на мене”, или унищожителна – всичкомразещите (ето Ви превод на „хейтър”) изсипват цялата си жлъч и злост за несправедливостите в живота върху първия, попаднал пред очите им. Та, ако сте от хората, които искат да бъдат публикувани от утвърдено издателство, ето няколко съвета как да постъпите. Не бързайте да махнете с ръка и да си припявате „Я това го знам бе!” Може пък да пропускате нещо и точно то да се окаже препъникамъкът на успеха Ви.
В.С.
източник: Writers Digest
(със съкращения)
от Чък Самбучино

 „Разказите са мънички прозорчета към други светове и други умове, и други мечти. Те са пътешествия, които можете да направите до най-отдалечените краища на вселената и все пак да се върнете на време за вечеря.”
Ниил Геймън

Вашето придружително писмо – изпращане по поща или подаване на ръка
Съвети

Вашето придружително писмо е важно поради две причини. То позволява на редактора да разбере кой сте Вие и какво пишете. Различава се от заявлението по това, че Вие прилагате и разказа си, заедно с писмото. Най-доброто придружително писмо се състои от три кратки абзаца в следния ред:
Въведението включва заглавието на разказа, а след това запознава редактора с кратко описание на историята.
Биографичният абзац обяснява с едно-две изречения кой сте Вие самият и включва такива неща, като досегашни публикации, защо изпращате точно тази публикация и как досегашният Ви опит е повлиял на Вашия разказ.
Заключението завършва писмото любезно.
Докато публикацията ще зависи от самия разказ, придружителното писмо ще му осигури поне обстоен прочит. Запомнете, че то трябва да бъде кратко и да не се отдалечава от същността си.

Форматиране
- Използвайте стандартен шрифт от 12 пункта. Избягвайте bold или italics, освен за заглавията
- Поставете името си  и информацията за контакт най-отгоре в писмото, центрирани.
- Използвайте междуредие 1” за всеки абзац и 2” за разстояние между два.
- Адресирайте придружителното писмо до конкретен редактор. Научете точното му/ѝ име и пол.
- Ограничете се с една страница.
- Използвайте блок-формат (без украси и допълнително разстояние между редовете)
-  Споменете точния брой на думите на Вашия разказ.

Какво да правим и какво да не правим – други
Упоменете, ако историята Ви е била или ще бъде публикувана другаде.
Направете кратък позитивен коментар за издателството. Бъдете откровени, но не прекалявайте с възторга.
Адресирайте писмото до конкретен редактор, за предпочитане редактор, който приема публикации на автори на свободна практика (разберете точното име и пола на редактора)
Не казвайте, че друго издателство е отхвърлило разказа Ви.
Не молете за съвет или критика – това не е работа на редактора на този етап.
Не споменавайте нищо за себе си, което няма връзка с разказа, например това, че сте начинаещ писател, че никога не сте били публикувани и колко време сте отделили на разказа си. Вашият разказ трябва да отстоява себе си.
Не предлагайте да си платите за разказа. Твърде рано е.
Не споменавайте информация за авторски права.
В случай, че подавате документите на ръка, не прикачайте придружителното писмо към разказа с телбот – кламерът е достатъчен.
Не изпращайте придружителното писмо и историята по електронна поща или факс (някой използва ли го още – б.пр.), освен ако нямате разрешение от редактора или указанията за изпращане не допускат това.
Благодарете на редактора за това, че ще разгледа Вашия разказ.
Включете самоадресиран плик с марка (на английски се формулира като SASE – б.пр. ) или пощенска картичка за отговор и споменете в писмото, че сте го направили. (Пощенските картички са по-евтиният и по-лесният начин)
Упоменете, че можете да изпратите разказа си на диск или чрез електронна поща, но това няма да е необходимо, докато редакторът не пожелае да публикува историята Ви.

Електронно придружително писмо

Преди да изпратите придружителното писмо и разказа си с електронна поща, уверете се, че издателството приема електронно подаване на документи, като се свържете с тях директно или като проверите указанията в ръководството, или онлайн. Никога не изпращайте разказа си по електронна поща, освен ако нямате разрешение от редактора или те не са посочили, че това е приемливо.

Особености на форматирането
същата информация, каквато е спомената за придружително писмо на хартия, но не е необходимо да включвате адреса на електронната си поща, тъй като редакторът може да натисне „Отговор”, за да го направи.
Използвайте „Тема”/”Относно”, за да включите името на разказа
Следвайте същия формат, даден по-горе, като включите датата и поздрав.

Какво да правим и какво да не правим – други
Освен споменатите по-горе, имайте предвид и следното:
Не използвайте само главни букви и никакви удивителни в „Тема”
Не вмъквайте графики или други картинки в придружителното писмо.


Пример  

Джон К. У.
Ул. .....
Град ....
ТЕМА:  Изпращане на разказ
Март 2, 2009

Тони Греъм
„Cimarron Review
........ (адрес)


Уважаеми Тони Греъм,

Изпращам Ви моя разказ „Нещата, от които никога не можеш да се възстановиш” (6 465 думи) . Разказът а е в прикрепения Microsoft Word файл.

Понастоящем работя на свободна практика за няколко вестника и списания, включително „Индианаполис стар”. Във Вашия уебсайт казвате, че търсите работа с „необичайни перспектива, език, въображение и герой,” а аз мисля, че моята история отговаря на описанието.

Според Вашето упътване, ако не получа отговор от Вас в рамките на три месеца, ще приема, че тя не е подходяща за „Cimarron Review”.

Благодаря Ви предварително за времето, което ще отделите да прочетете разказ ми.

Искрено Ваш
(име)
(адрес)

Няма коментари:

Публикуване на коментар