неделя, 2 март 2014 г.

Уроци за писатели, ч. 2



2014/03/02
Уроците на Нанси от "EndlessStory"

УРОК НОМЕР 2


След като миналата седмица Ви запознах с първия урок на Нанси от „EndlessStory” за създаването на герой, днес Ви предлагам нейната гледна точка за създаването на конфликт и сюжет. Още веднъж подчертавам, че това са преводни материали и никъде в тях не пише, че те ще Ви направи велик писател. Намирам упражненията за полезни и най-малкото, което може да се каже за тях е, че възпитават таланта в дисциплина и го вкарват в някакво русло, защото както знете, той е капризно явление и проявите му често са доста хаотични. И така, думите на Нанси:
Днес ще разгледаме това как можете да превърнете литературните герои в идеи за самата история. За да го направите, трябва да стигнете до идеите за конфликтите в историята.
=======================
Защо ни е нужен конфликт
=======================
Конфликтът на една история е проблемът, пред който се изправя главният герой. Този проблем може да бъде съперник в любовта или орда от нападащи зомбита. Може и да бъде вътрешна борба; например, героят трябва да преодолее определен страх или лош навик.
Ето няколко примера за конфликти:
- Мери се влюбва в идеалния мъж, но тя вече е омъжена за някого друг.
- Джон иска да бъде президент на своя клас в гимназията, но е ужасèн от говорене пред публика.
- Хари Потър трябва да спаси света от злия магьосник Волдемор.
Конфликтът е важен, защото кара нещата да се случват. Ако всичко в живота на героя ви е идеално, няма причина за него или нея да действа. Няма причина нещо да се променя. А без промяна няма история.
==============================
Ключове за ефикасен конфликт
==============================
Ако читателите ги е грижа за резултата от конфликта във Вашата история, те ще продължат да четат, за да разберат какво се случва. А какво ги кара да ги е грижа?
1) Резултатът от конфликта има голямо значение за Вашия герой.
2) Читателите идентифицират себе си с героя Ви – с други думи, читателите си представят себе си на мястото на героя.
 „Герой с гледна точка” е разказвачът на историята, чиято перспектива се използва, за да се разкаже какво се случва. Читателите виждат историята през очите на този герой, преживявайки неговите опитности. Читателите държат да се идентифицират с разказвача, героя с гледна точка, и се чувстват така, сякаш те разрешават конфликта заедно с него или нея. Те са разочаровани, когато героят срещне пречки и се чувстват облекчени, когато тези пречки са преодолени. Те триумфират или се отчайват в края на историята, когато героят или успява, или се проваля.
Ако първоначалният замисъл на историята Ви е да има конфликт вместо герой, тогава изберете герой с гледна точка, който директно ще бъде повлиян от резултата на този конфликт.
=============================================
7 начина да постигнете идеи за конфликт от героите Ви
=============================================
Ето седем безпогрешни начина да превърне идеята за герой в идея за конфликт, което Ви дава семето на историята. Можете да опитвате техниките с нови герои и да се окажете с напълно различна история всеки път.
1) Кое е нещото, което Вашият герой желае най-силно? Представете си ситуация, в която героят Ви има възможността да постигне желаното..., но има ужасна пречка на пътя му. (Каква пречка? Вие решавате.)
2) Кой е един от най-големите страхове на героя Ви? Представете си ситуация, която принуждава героя Ви да се изправи лице в лице с този страх, за да постигне важна цел.
3) Кой е този, когото героят Ви мрази? Представете си ситуация, която въвежда героя Ви в главната битка с този човек.
4) Кой е този, когото героят Ви обича? Представете си ситуация, която заплашва Вашия герой да бъде разделен с този човек. Как реагира героят Ви?
5) Коя е една от най-големите слабости на героя Ви? Представете си ситуация, в която героят Ви трябва да преодолее тази слабост с риск да загуби нещо, на което наистина държи.
6) Представете си ситуация, в която нещо, което героят Ви не знае за себе си се появява като заплаха да съсипе живота му, освен ако героят Ви не е способен да прави драстични промени.
7) Кои са хората, за които героят Ви го е грижа най-много? Представете си ситуация, в която героят трябва да избере между двама от тях.
============
Сюжет 101
============
Думата „сюжет” се използва, за да опише структурата на действието в историята, основните събития в нея и реда, в който се случват. Сюжетът на една история върви ето така:
1) Представят се героят и конфликтът.


2) Героят се бори с конфликта.


3) Героят се бори да постигне момент на победа или загуба, което ще определи дали историята завършва щастливо или не. Този момент се нарича „кулминация на историята”.

4) Героят или успява, или се проваля в разрешаването на конфликта.

Ако имате идея за герой и идея за конфликт, Вие имате всичко необходимо за сюжета на тази история. Това, което все още липсва е третото измерение. Това, което ще Ви трябва е обстановка за Вашата история и детайлите, които ще ѝ вдъхнат живот за читателите Ви. За нея ще говорим в следващия ни урок.
=============
Домашна работа
=============
След като сте написали профилите на трима различни герои, сега използвайте поне две от техниките, описани по-горе, за да създадете идеи за конфликт за тези герои. Запишете всяка идея в дневника си под формата на кратък абзац. Не се тревожете за стила – това се предполага да бъде само запис на идеята Ви, така че ще можете да се върнете към нея по-късно.
Щастливо писане!
 Нанси

Няма коментари:

Публикуване на коментар