неделя, 19 февруари 2023 г.

Батил, Бояна


 Сравнително наскоро ви разказах за посещението ми на Боянски водопад и Боянска църква, а днес, 19.02.2022 г., повървях от кръстовището на булевардите "Гоце Делчев" и "България" по споделената между велосипедисти и пешеходци алея, до Бояна с цел - Батил.






Разбира се, гледките по пътя са великолепни - били те тези към София или пък каскадите на Боянската река. 













Да уточня - ако пуснете вашия "Стронцо" (галеното име на GPS-а ми), ще ви информира, че Батил е около самата Боянска църква. Всъщност, това не е съвсем подвеждащо, защото се има предвид местността с това име.






Вижте, за останките от крепостта, както ще видите и на скрийншотовете от маршрута ми в края на публикацията, ще повървите. В нета срещнах предложение да се тръгне по пътеката за "Момина скала", но аз избрах бяло-синята маркировка, водеща към х. "Камен дел" и Боянското езеро. След около километър от началото на пътеката, виеща се вдясно от Боянската река, също вдясно, ще видите останките от крепостта "Батил". За нея не се знае много, тъй като единствените разкопки са тези на ... иманярите. А, бе, хора, за няколко къса злато, които дори не сте намерили, ще избиете туристите с тези ями, които сте оставили! И така, да се върнем на миналото на крепостта. Тя е имала 2 стени и огромен ров. Предполага се, че е била стражево укрепление и също така е била изпползвана като ловен замък. 

Върнах се към същото кръстовище, походила добре, а ето ги и обещаните карти:





Няма коментари:

Публикуване на коментар