неделя, 10 юли 2022 г.

Златни мостове - Момина скала - Боянски водопад - Бояна

 


На 10 юли 2022 г. се проведе летния фест на Витоша. Организацията беше повече от перфектна - организиран транспорт, пунктове, разписания за тръгване на различните активности: колело, бягане и преход. Единственото, което не ми беше ясно, бе как бих могла да прекарам около три часа на едно място. Има хора, за които това е напълно приемливо и дори приятно, но не съм от тях. 

















Ето защо, след като се насладих на прекрасни гледки - част от тях виждате на снимките по-горе и единственото разочарование е затворената и започнала да се руши култова бирария "Елените", - поех пътя, указан от червената маркировка (до тук беше зелена) и стигнах първата си цел - Боянски водопад. Успях да му се насладя от горния ръб до основата, без да се отклоня или загубя. Ето и снимки:














След това, продължих по пътеката до Боянската църква "Св. св. Никола и Пантелеймон". За парка около нея съм ви разказвала и друг път, но днес влязох в самата сграда, която, както знаете е национален исторически музей и от 1979 г. е включен под №42 в Списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Разбира се, снимките вътре са забранени, даже сте поканени да оставите раниците си вляво от входа. Това са снимките, които направих в двора:
















На първия светофар след надписа "Бояна", можете да минете от другата страна на булеварда и да се насладите на прекрасен споделен между велосипедисти и пешеходци/тичащи път до (че и след) кръстовището на булевардите "Бългрия" и "Гоце Делчев". 



Една чудесна, подходяща за ден за възстановяване разходка. Препоръчвам ви я. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар