неделя, 17 юли 2022 г.

Зверино - Черепишки манастир - Зверино

 


Неделя, рано сутринта. Вече бях заредила батериите - и моите, и на телефона – и потеглих към Централна гара. В 8:25 се качих на пътническия влак за Мездра. Знам, знам, граничи с мазохизъм, но следващият влак, макар и бърз, е едва в 10 и нещо. Е, не ми се губеше толкова време, а и в 10:10 слязох на гара Зверино̀.

колко много хора

провирам се под арките

на гарата

 


лятото в разгара си на „Пролет“

 

билка

никой не обслужва

тази гара

 Възможности там много, но аз избрах да тръгна пеша до Черепишкия манастир. 7 километра и половина са нищо предвид тренировките, с които ви занимавам от време на време, а гледките по която и да е част от Искърското дефиле си заслужават. Ето, убедете се:

зелени хълмове

на върха на най-ниския

къща от дърво

 

все по пътя

колко шум се вдига

в храстите отляво















Когато стигнах до отбивката за манастира, вместо да продължа по ясно маркираната пътека вдясно и надолу, се върнах малко в посока гара Черепиш, за да видя (и снимам, разбира се) нещо, което привлече погледа ми по пътя. Чудесните сгради на Духовната академия – там е била преместена от началото на бомбардировките през Втората световна война до 1990 г. - , включително и църквата „Св. Климент Охридски“ са разрушени и се чудя дали не можех да си спестя гледката. Сигурно можех, но не се и съмнявам, че любопитството нямаше да ми даде мира. И така, ето какво видях там.









Върнах се по пътекатаи скоро бях в двора на манастира „Свети Успение Богородично“. 









Първо се качих до Костницата – висока кула, в която са събрани останките на Ботевите четници, загинали в битката в Рашов дол.









В двора на манастира са възстановени Владишка, Училищна, Приемна, Данаилова и складова сгради, както и Рушидовата къща –обърнете внимание на надписа, - а също благословената Водна струя, отклонена в последствие към чешмата.

 











                                                          

Въпреки че преди десетина години го посетих, не пропуснах и този път „Вазовия кът“, в който се намира и килията на Софроний Врачански.




















Преди влизането в църквата, слязох по Алековата пътека под манастира и се насладих на чудните гледки по реката.










После, влязох в църквата. Великолепна сграда, а освен това, успях да снимам иконостаса. Не прекалих, а и тези места е хубаво да се усетят, а не само да се видят. Черепишкият манастир, е обявен за паметник на културата от национално значение. Малко информация от „Wikipedia”:

Черепишкият манастир е основан по време на Втората българска държава, управлението на цар Иван Шишман (1371 – 1393 г.), но е бил разрушен при нахлуването на османлиите. Най-старото свидетелство за съществуването на обителта е манастирският устав (типик) писан в периода 1390 – 1398 година. Типикът се съхранява в историко-архелогическия музей в София. Според документа манастирът и черквата са разрушени след битката с турските поробители, но хората веднага са ги възстановили. За историята на „Успение Богородично“ в следващите два века не се знае нищо.[1] Възстановен е през 1660 г.

Възникването на манастира е свързано с историята на средновековния Коритен град, съществувал в близката местност Ритлите. През вековете на владичеството храмът е бил неколкократно опожаряван, но все пак е оцелявал и е бил съграждан отново и отново. В годините на национално Възраждане манастирът се превръща в просветно средище. Години наред в комплекса са се водили учебни занятия на свещеническо училище, богословски институт и Софийската духовна семинария.









След ново презареждане, се върнах пеша до Зверино, този път почти без да спирам и в 15:10 се качих на влака за София, който спря точно в 16:57. Нямаме основание да не се възползваме от възможно най-екологичния транспорт, след колелото, разбира се, но не съдя никого.

краят на пътя

опитвам първите

къпини

 

по Керуак

ромче тича бързо
по релсите

Няма коментари:

Публикуване на коментар