вторник, 27 март 2012 г.

„Заскрежени птици” от Габриела Цанева

26 март 2012 г. Вече се радваме на пролетта. Няма дори и спомен за студ, сняг и съврзаните с тях неудобства. Невероятно звучи нещо заскрежено да стопли усещанията на хората. Твърде оксиморонно е, нали? Не и, ако то е част от заглавието на стихосбирка. Още повече на такава от Габриела Цанева.

На тази дата тя бе причина да се съберем в книжарница „Хеликон” на бул. „Цар Освободител”. Сред присъстващите бяхме много приятели, нейни съученици от Математическата гимназия „Баба Тонка” в Русе и от ХТИ, както и от юридическия факултет на Софийския Университет, колеги от Съюза на писателите земеделци, а и нейни роднини, въпреки че родният й град е далеч и не всички бяха успели да пристигнат.
Водещ на вечерта беше Кирил Назъров, който накратко ни въведе в поетичния свят на Габриела Цанева, последван от литературния й критик и съставител на послеслова на новата й поетична книга „Заскрежени птици” - Георги Цанков. Той прочете своя обзор на творчеството й.
Последва кратък рецитал от самата авторка, която със стихотворенията си ни призова да живеем за момента – тук, сега, днес, а малко след това ни зарадва и с пролетни стихове.
Сред взелите думата от публиката бяха секретарят на Съюза на писателите-земеделци, Иван Селановски, който въведе неологизма „габиевизъм”, за да подчертае индивидуалния, неподражаем стил на Габриела Цанева, както и чичо й, българският драматург, поет и писател, Стефан Цанев. Той подчерта, че никога не е помагал на племенницата си в израстването й като писател и поет, но тя му благодари за незаменимите уроци, които е получила – дискусиите за литературата, които са водили още в детството й, както и за това, че се е научила от него да бъде преди всичко гражданин, а едва след това – творец. Вярва, че е успяла. Ние, които познаваме творчеството й, също.
Чухме и още стихотворения от новата стихосбирка. Не само от съображения за запазване на авторското право, няма да цитирам нито едно от тях. Поезията на Габриела Цанева е хубаво да бъде прочетена и то именно от книгата. Има я (все още) в книжарниците на „Хеликон”. За нас, присъствалите на събитието, остана удоволствието от това да получим и автограф от авторката.

Весислава Савова

2 коментара:

  1. Благодаря за чудесното представяне, Веси! Думите ми не стигат... просто още веднъж - БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за прекрасната атмосфера, която ме измъкна от сивотата на делника. До нови срещи, Габи!

      Изтриване