неделя, 17 май 2015 г.

Как да напишете творческа биография, с която да се свържете с читателите си

от Крис Робли, “Self Publishing”, Writers’ Digest
част от

Вашата книга е „трепач“, но творческата биография е като приспивателно.

Ако се страхувате, че горното изречение може да описва и вас, е – не бъдете твърде жестоки със себе си; много брилянтни автори се сковават, когато въпросът опира до писане за тях самите. За тях е много по-удобно да създават пищни фикции, но не и да изтъкнат собствените си постижения и лични истории в „пустинята на реалността“ (Морфеус от „Матрицата“).

Но, удобно ли ви е или не, трябва да създадете кратка и ясна творческа биография за уебсайта си, за обложката на книгата, за съобщенията в печата и други. В тази статия, ние ще се приближим максимално до ключовите елементи за една интересна биография, както и до подробностите, които би трябвало да пропуснете.

Придържайте се към краткостта.

Творческата ви биография не е мястото, където трябва да разкажете целия си живот. 250 думи са точният избор. Веднъж добили представа как трябва да изглежда, можете да направите и малко по-дълъг вариант с цел PR или пък да изрежете 50 или 100 думи за други цели като печатни издания, социални мрежи, медийни профили и т.н. Много списания за поезия молят да им изпратите творческа биография до 25 думи, което е (приблизително) дължината на това изречение.

Пишете в 3 л., ед.ч.

Разказването на история в 3 л., ед.ч. може да изглежда малко претенциозно в началото, но това улеснява увереността ви, когато говорите за собствените си постижения. Опитайте.

Една кратка история може да извърви дълъг път

Запитайте се – „Пука ли му на някого откъде съм?“

Пишете поредица от детективски разкази, чието действие се развива в Сан Франциско, а сте родени и израснали в Бей, разбира се – този детайл би могъл да бъде от съществено значение за биографията ви. Но ако книгата ви е паранормален роман, който се развива в Русия, наистина ли трябва да знаем, че сте родени в Айова, а сега живеете в Мериленд? (аз допуснах същата грешка)

Споменавайки рожденото си място, годината си на раждане, професиите на родителите си, имайте предвид, че това са неща, които поставяме в биографиите си по подразбиране: „Мери е родена в Дейтън, Охайо, през 1953.“

Започваме с началото по навик. Скучно! Изтрийте всичко това до момента, който има значение за публиката ви. Може би професиите на родителите ви са от значение за собствената ви история. Просто се уверете в това, преди да добавите допълнителни думи към това, което би трябвало да бъде кратка биография.

Предишните ви книги може и да не са от значение

Отново, това не е авторитетно мнение, а по-скоро съвет, но споменаването на книгите ви, които са били вече публикувани, може да бъде и разхищение на думи.

Помислете върху това – ако сте Стивън Кинг, всеки вече знае какво сте написали; ако сте сравнително неизвестен автор, никого не го е грижа какво вече сте написали.

Единственото, което има значение е, че подробностите, които сте избрали да включите в биографията си е, че читателят иска да отвори книгата ви със замах.

Избройте само някои от литературните си постижения

Обикновено е добре да споменете всички големи литературни награди, които сте печелили, плюс най-впечатляващите моменти от историята на публикациите ви. Този вид неща стабилизира правдоподобността.

Ако сте много известен писател, няма нужда да бъдете изчерпателни (и вероятно няма нужда да продължавате да четете тази статия по-нататък, тъй като предполагам, че вашата биография вече е „трепач“)

Нещо, което е често срещано в света на литературата, е да споменете къде преподавате в момента, тъй като много автори също са академици. Въпреки това обаче, тази подробност е по-скоро безсмислена. Плюс това, че начинът, по който нещата се развиват в сферата на висшето образование, може да ви се наложи да се местите в ново училище на всеки 12 месеца.

Споменете най-важните, свързани с биографията, професионални, образователни или лични и свързани с пътувания преживявания.

И отново, това има смисъл до толкова, до колкото ще резонира у читателите ви и до колко ще подхожда на темата, по която пишете. Ако сте белетрист, който пише криминални романи, работата ви като детектив ще заинтересува хората. Ако сте оцелял от рак и пишете за за отношението на здравето към възрастта, споменаването на вашата медицинска история е от съществено значение. Пишете готварска книга за Средиземноморието? Говорете за годината, която сте прекарали между Испания, Франция, Италия и Гърция.

Потърсете малко помощ отвън

Трудно е да представите собствения си живот и кариера обективно. Ето защо, помолете приятели, семейство и фенове да кажат какво мислят, че е най-важното или интересното от живота ви. Потърсете съвет от редактора, агента или писателската група. И се уверете, че си водите правилните бележки по техните предложения.

Напишете различни версии

Винаги препоръчвам писането на различни версии на нечия биография. Разпратете ги насам-натам и помолете за обратна връзка. После комбинирайте най-впечатляващите части и създайте непобедимия Волтрон на една творческа биография.

Не забравяйте човешкия облик


Без значение дали пишете художествена литература, есета, литература за самопомощ или ръководства, вие се надявате да се свържете с читателите си. Вашата биография също е шанс да се свържете с тях, така че уверете се, че тя няма да звучи като статия в “Wikipedia”. Придайте ѝ малко цвят и характер. Напишете я на вибрациите на собствената си естетика. Светла и лека. Тъмна и мрачна. В градски стил, но със слаб намек за хамбургерите на Уенди. Напомнете ни, че сте човек. 

1 коментар:

  1. Интересна статия, но понеже аз днес трябва да напиша творческ абиография много се надявах д апрочета какво трябва, а не какво не трябва да пишем. <3 И сега съвсем се сковах и нищо не ми идва на ум. ;) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване