неделя, 4 октомври 2015 г.

Хора или роботи

Редакторът е капризно и обикновено вечно недоволно създание, но повярвайте, човек, който предоставя за редакции материал с много грешки, със сигурност не от незнание, а от немарливост, може да се сравни със  сноб, наел веднъж в живота си домашна помощница, която наред със стандартните си задължения, трябва да изчисти и мръсно бельо, разхвърляно по пода. Но заради хора, които искат да се развиват и се доверяват на редактора,  си заслужава да се работи. Дори се бях замислила за авторска статия по този проблем, но нека преди това видим какво предлагат експертите 

от BookBaby
част от 

Може ли редакторският софтуер и компютърните приложения за редактиране да заменят хората-редактори? Няма начин. Но това не означава, че няма място за приложенията за редактиране по време на писане.

Наскоро имаше дебат за това дали приложенията за редактиране могат или би трябвало дори да заменят човека-редактор. Отговорът – и го казвам като служител на компания, разработила едно от най-добрите приложения за редактиране – категорично е НЕ. Писателят се нуждае от реални хора, които да му помогнат да развият техните идеи и да разкажат историите си. Това никога няма да се промени. Но има някои области, където приложението за редактиране може, по мое мнение, да отвее човека-редактор. Би трябвало да мислите за това като двуетапен процес: да използвате приложенията за редактиране, за да подобрите техническите елементи на творбата си, така че да дадете свободата на човека-редактор да се съсредоточи върху съдържанието и стила.
Нека разгледаме различните елементи на редактирането.

Изграждане на повествование
Най-добър редактор: Човек
Една софтуерна програма не може да анализира празнините във вашия сюжет. Тя няма как да знае дали сте изградили достатъчно добра основа за подземния ви бункер, където двамата протагонисти да се открият. Един компютър не може да ви каже дали сте пропуснали да споменете факта, че на вируса са му необходими четири дни преди зомбитата да умрат. Изграждането на повествование включва емоционално ангажиране и компютрите не могат да направят това. Намерете си човек!

Съставни изречения
Най-добър редактор: Приложение за редактиране
Анализите сочат, че използването на твърде много свързващи думи (и, той, че, и т.н.) в едно изречение означава, че това изречение е вероятно твърде усложнено и се нуждае от опростяване. Приложението за редактиране може да посочи тези изречения, така че да ги коригирате преди те да отидат при човека-редактор. Ще се удивите колко лесно е да подобрите читаемостта на тези изречения, когато вече са подчертани.

Да проверим дължината на изречението
Най-добър редактор: Приложение за редактиране
Невъзможно е човекът-редактор да отбелязва дължината на всяко изречение, което прочита. Средната дължина на изречение на едни от най-публикуваните писатели е между 11 и 18 думи. Ако вашите са повече от това, творбата ви може да изглежда празнословна или твърде объркана. Ако пък са твърде кратки – накълцана и недоизказана. Ето защо, използвайте различни дължини на изречения: някои кратки и енергични, други дълги и надиплени. Приложението за редактиране може бързо да ви даде визуална представа на творбата, за да видите дали изреченията трябва да бъдат променени.


Недвусмислени герои
Най-добър редактор: Човек
Една от най-трудните части при писането на художествена литература е създаването на герои, които да изглеждат реални. Читателят ви трябва да повярва в тях и да им съчувства или в противен случай, няма да го е грижа дали те преодоляват пречките, с които се сблъскват. Също така, героите ви трябва да бъдат последователни: ако сте убедили читателите си, че протагонистът не е бил добър в училище, а после после изведнъж вземе, че разреши загадъчна алгебрична задача, ще трябва да дадете обяснение защо се е случило или ще загубите доверието на читателя. Компютрите не могат да се ангажират емоционално, така че намерете си човек.


Повторения
Най-добър редактор: Приложение за редактиране
Докато пишех този материал, приложението за редактиране посочи, че фразата от пет думи „Не знам дали вие имате” се повтаря три пъти (очевидно, промених това). Също така, отбеляза, че съм използвала думите „редактиране” 14 пъти, „човек” – 12, а „можете”, 9 пъти. Твърде многото повторения правят четивото досадно. Само за секунди, приложението за редактиране може да ви даде отчет, в който да посочи точно къде имате досадни повторения, така че да се върнете към тях и да добавите малко разнообразие в писането си.

Строеж на думите
Най-добър редактор: Човек
Някои думи, създадени от авторите, са толкова истински, че можете буквално да надушите отровните изпарения на Мордор. За да създадете пейзаж, историческа обстановка или постапокалиптични светове , в художествената литература, вие се нуждаете от точните думи, за да ги опишете. Прекалите ли, читателят ви може да загуби интерес. Оскъдни ли са, читателят ви може да не разбере преживяното от героите. Компютърът само анализира думите, не изгражда светове с тях. Човекът-редактор може да ви помогне да направите правилния подбор.

Нуждата от силни глаголи в деятелен залог
Най-добър редактор: Приложение за редактиране
С едно натискане на бутона, приложението за редактиране може да подчертае всяко едно наречие или глагол в страдателен залог в историята ви. Използването им не е нужно да бъде грешка, но добрите писатели знаят, че силният глагол бие наречието почти всеки път, а деятелният залог е почти винаги по-ангажиращ от страдателния. Ако пуснете отчет на приложението и изведнъж страниците ви се покрият с подчертани наречия и глаголи в страдателен залог, става ясно, че трябва да коригирате. Разбира се, и човекът-редактор може да направи това, но ще отнеме повече време и ще го отвлече от идеите ви. Почистете, преди да му дадете текста си.

Оценка „Отличен”
Най-добър редактор: Човек
Има творби, които са толкова неповторими, трогателни, вдъхновяващи, мъдри или възхитителни, че направо взимат ума на читателя. Книги като „Великият Гетсби” или „Разум и чувства” са толкова привлекателни, не само защото са толкова добре написани (а те са), а защото имат този литературен Х-фактор, който всички преследваме. Тези автори грабват сърцата ни по някакъв начин и не ни оставят да ги напуснем до последната страница. Само човек-редактор би могъл да постигне по подходящ начин тази привлекателност на творбата ви.

Мога да продължа този списък до безкрай, но мисля, че ме разбрахте. Всъщност, като преглеждах отново тази публикация, ми стана ясно, че приложението за редактиране може да помогне само да отстраним досадните неща. Хората са тези, които ще ви помогнат с всички творчески елементи, за да повлияете на сърцата и умовете на читателите. Перфектният брак! (на едно представяне бях използвала друга метафора, но за това, някой друг път - б.пр.)


Няма коментари:

Публикуване на коментар