неделя, 17 януари 2016 г.

Освободи писателя в себе си

Антонио Тули
можете да прочетете и тук 







Преди да ви представя превода, знам какво ще прочета – ама това работи само на английски (хайде бе, повечето от вас получиха от Google наготово нещо подобно на Ginger’s Grammar Checker, за да поправите поне фрапантните грешки при публикуване в блогове или Фейсбук), ама това е тъпо или „аман от западни акъли”. Само да ви кажа, че много от тези инструменти имат български версии, а аз не подценявам приятелите ми, които ползват услуги на преводачи и искат да публикуват откъси от произведенията си. А недоволни винаги ще има – наскоро един господин каза, че не е харесал статията, но я е прегледал отгоре-отгоре. Ставаше дума за интервю. Та, ако искате, четете. Ако ли не, пропуснете този материал.
в.с.

Прекарвали ли сте някога часове на взиране в екрана, в желание думите да дойдат, идеите да започнат да добиват форма или най-общо казано – просто да си губите времето?

Бъдете спокойни, всички писатели имат такива моменти – вие сте в добра компания. Обаче, ако се взирате в екрана, защото сте толкова погълнати от тролене в интернет или защото толкова ви мързи, че не можете да започнете дори при заплаха за живота ви, може би е време да потърсите помощ.

Ето ви осем страхотни онлайн инструмента, които можете да използвате, за да освободите писателя в себе си, който се стреми да срита отлагащия ви всичко задник.

1. Marinara Timer

Ако майка ви не е наоколо да ви натяква, че е време да се заемете с работа, приложението „Marinara Timer” може да се окаже точно това, което искате. То ви казва кога можете да си почините и за колко време. Той е страхотен инструмент за разпределяне на времето. Има три версии,  таймерите: Pomodoro, custom, и kitchen. Pomodoro е просто система от 25 минути работа и 5 минути почивка, с доказан ефект върху повишаване на продуктивността. Обаче, независимо от това колко изпробвани са тези оптимизирани работни интервали, не всички работим по един и същи начин. Ето къде идва вече custom варианта. В този режим, вие настройвате своите собствени интервали на работа и почивка. Междувременно, ако пък искате да си направите само една сесия – kitchen-таймерът е за вас.

2. Coggle

Понякога просто ни трябва малко помощ от приятели. . Coggle ви позволява да разграфите това, което сте си наумили и да поканите другите с имейл, за да дадат своя принос с лекота. Картографирането на ум е страхотен начин да превърнете една добра идея във велика. Просто позволете на креативните ви сокове да потекат, позволете на ума си да се размотава и само си разграфете това, което сте си наумили. Можете да свържете тези изблици на блясък по-късно.

3. After the Deadline

Това приложение е велико и трябва да го добавите към браузъра си, ако ви трябва обективен поглед, за да проверите правопис, стил и граматични грешки. Да редактирате собствените си творения е една от най-презираните задачи на писателите, но е необходимо да се свърши, преди да изпратите писанието си където и да е.

4. Cold Turkey

Казват, че най-добрият начин да се откажеш от нещо е да опиташ „студена пуйка” (така се превежда това приложение, б.пр.). Когато въпросът опре до отлагане, това е приложението, от което се нуждаете. То блокира сайтовете, които ви разсейват от това да си свършите работата и можете да го използвате през “Task manager”или като промените настройките си, както искате. Веднъж настроили го, то ви държи на пътя. Много прилича на строеви инструктор, с който можете да се сдобиете, без да се присъединявате към армията.

5. Typewrite

Този прост онлайн процесор е отличен за писатели, които просто искат да пишат, без да се разсейват или тези, които искат да работят с другите, за да си свършат работата. Той редактира, споделя и запазва уникални версии на всеки сътрудник в реално време, така че никога не губите представа къде сте във всеки един момент. Той също така ви позволява да си отбележите докъде сте стигнали, така че можете да публикувате онлайн, без да се страхувате, че нещо ще бъде фалшифицирано. Идеален инструмент както за самостоятелен писател, така и за сътрудници.

6. Overleaf

Ако сте разследващ писател, вие се нуждаете от нещо повече от обикновен текстови процесор, за да улесните работата си. Този инструмент е малко по-труден за използване, но тези, които трябва да правят някакви проучвания в определени области, ще го приемат като дар от боговете.

7. FocusWriter

Има само няколко инструмента за редактиране и няма да ви отвее главите с някакви революционни, парадигмени характеристики, но на вас не ви трябват много готини инструменти, за да пишете. Получавате просто интерфейс за работно пространство, който работи добре. Това е най-добрият инструмент за вас, ако работите с операционна система „Linux”.

8. Ginger’s Grammar Checker

Дори и най-добрите писатели допускат правописни грешки и граматични гафове, особено ако пишат в движение. Ginger’s Grammar Checker прави коректури на това, което сте написали в блога или социалните мрежи в реално време. Така можете да си поправите грешките, преди да натиснете бутона за коментар или публикуване. Това не е най-прецизният инструмент, но може да ви свърши добра работа.


Сега имате пълен набор от инструменти. Успех във вашето креативно пътешествие!

Няма коментари:

Публикуване на коментар