събота, 20 август 2022 г.

Драгалевци - Драгалевски манастир - Драгалевци

съботно утро
тръгвам нанякъде
без планове 

Един много приятен маршрут на сенчица, с добро изкачване (затова и избрах да тръгна от центъра на Драгалевци, а не от отбивката за манастира, което са 2 или 3 спирки по-нагоре) от (почти) 300 м. денивелация и обща дължина 5.300 км. Качих се от ул. "ген. Ковачев", а се върнах по пътеката, водеща към ул. "Крайречна". И по двете улици, ще имате от едната си страна река Драгалевска, която е третичен приток на р. Искър, тръгваща от Торфено Бранище, пресича село (сега вече, квартал) Драгалевци, след това с няколко други реки образуват р. Слатинска, а тя се влива в р. Перловска, която от своя страна пък се влива в р. Искър. Почти като в живота. Чудни са малките водни каскади по реката и изобщо не съжалявам, че се придвижих по-бавно, но се насладих на нейния ромон и снимах чудни гледки.

дзен
сянката на гората
реката и аз

И така, след приятното изкачване и няколкото отбивки насам-натам, се озовах пред портите на Драгалевския манастир. Наричан преди Царски, "Света Богородица Витошка" и "Витошка пречиста Богоматер", сега е "Успение Богородично". Обителта е част от Софийската света гора, основана от цар Иван Александър като подчинена пряко на владиката (ставропигиална), което автоматично я е освободило от данъци и пряка намеса в дейността ѝ . Манастирът е бил опожарен от османските турци през 1382 г., но през 1476 г. боляринът Радослав Мавър плаща за зографисването на черквата, а през 15 в. е възстановен целият манастир, който за два века е средище на Софийската (Средецката) книжовна школа. Точно тук са преписани много книги като Боянски поменик на българските царе, а също така и са написани не една като "Четвероевангелие" от 1534 г.; "Псалтир" от братята Данаил, Стоян и Владко през 16 в. и много други. Също така, се знае, че през 1871 - 1872 г. Апостолът на свободата е отсядал в манастира и е бил воден от игумена Генадий Скитник, член на Първата легия на Раковски, при верни хора, с които основали комитетите. В наши дни църквата на манастира е обявена за паметник на културата от национално значение. 
кръщене в манастира
дечица се закачат 
с добродушното отче
жажда
тихото ромолене
на манастирската чешма

Вдясно от манастира има поляна за отдих, фитнес на открито и място за пикник. Не бих рискувала да запаля огън в планината, но вярвам, че хората, които го правят, са внимателни и разумни.
по обратния път
момиченце пита родителите си
къде ще обядват

На връщане видях и 23-метров обикновен габър, който е на около 120 години. 



2 коментара:

  1. Прекрасно място като за мен, ходила съм и пак ще отида.Габърът с 2 м обиколка ме впечатли.😍👏

    ОтговорИзтриване