петък, 28 октомври 2022 г.

София - Перник - Кракра - Перник - София

 Благодарна за половинката почивен ден днес, в рамките на 6 часа (от 8:45 до 14:45) успях да отида с метро до "Опълченска", пеша до Руски паметник, автобус до Перник, да се разходя до и в местността Кракра, както и в центъра на Перник и да се прибера с автобус от Перник до Руски паметник, пеша до "Опълченска" и с метро до нас. 



1. Местността Кракра





По данни от информационните табели, с малки съкращения и преразказ:

Старинният Перник е изграден върху скалисто плато с надморска височина от 744 м. От юг е защитено от пролома на р. Струма и е в центъра на Пернишкото поле, което осигурява така мечтаните гледки към планините Голо бърдо, Люлин, Витоша и Черна гора. Обитавано е още от V в. пр.н.е.. На мястото му днес са три праисторически крепости: тракийска (от IV до I в. пр.н.е.), българска (X - XI в.) и византийска (XI - XII в.), а също така и римска вила (II - III в.), неукрепено ранносредновековно селище (III - IV в.) и турска махала (XV - XIX в.). За първи път крепостта е укрепена със зид от камък през втората половина на IV в пр.н.е. и разрушена. През втората половина на IX в. Горна Струма е включена в границите на българската държава. На платото е построена крепост Перник, управлявана от български боляри, най-известният от които е Кракра. След падането на България под византийска власт, крепостта е запазила своето военно-стратегическо значение. През 1189 г. тя е опожарена и разрушена от сърбите, а през XIII и  XIV в. платото е използвано за некропол. Не е за подценяване фактът, че могат да се различат основите на три християнски църкви - личната на владетеля, трикорабна базилика и една от на-ранните християни с двуетажни черкви-гробници. Известено е, че археолозите откриват тук сребърния печат на цар Петър (927 - 969 г.). 
Понастоящем има панорамни платформи, които са много удобни за наблюдаване на Перник и околните планини.

2. Перник
Перник не е силни мъже (заради винкела), послушни жени (пак заради винкела), справедливо ядосани миньори от вицовете. Не е и само Сурва и кукерските игри. Приятно изненадана съм от този съвременен град. 





изложба в подлеза на автогарата


И така, повървях добре, научих нови неща, смених малко обстановката и сега съм готова да поработя. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар