неделя, 12 март 2023 г.

Самоков - Шишманово кале - Самоков


 Неделя, 12.03.2023 г. Рожденият ден на Керуак. "On the Road". Е, така да бъде, и аз тръгвам "По пътя" и в 9 автобусът потегля. Този път - към Самоков, нетърпелива да посетя Шишманово кале. Само час по-късно вече слязох на автогарата като наум си отбелязвам един маршрут, който се чудя как съм пропуснала, но за него, след време. И така, точно над автогарата виждам 




Байракли джамия. Построена е в средата на 1845 г.. на мястото на старата Ески джамияи е единствената запазена от четирите в града. Според намерени надписи под стенописите, майсторите са били българи (Йован, Ристо и Косто), но е по заръка на Мехмед Хюсреф паша и финансирана от братята на майка му, която е била българка. Жестът на вуйчовците е бил в отговор на подарените им гори. Реставрирана в периода между 1950 и 1960 г., като стенописите са възстановени частично, почиствайки само наслоения от маслените лампи пушек, а гредите са възстановявани една по една. Майсторът е бил художникът Георги (Джони) Белстойнев. От 1966 г. джамията е музей и е обявена за паметник на културата с национално значение. 





Встрани от нея е красиво изписаната чешма, а малко по-нагоре, по ул. "Търговска", на една от преките ѝ, "Васил Захариев" е Голямата чешма с обецата (на Крали Марко, според преданията). Била е построена през 1662 г. от Мехмед ефенди. И до днес, вода тече и от четирите страни, а част от декорацията ѝ е една каменна къщичка за птици.




Няма как да пропуснете и читалище-паметник "Отец Паисий 1859 г." на пл. "Захари Зограф" №1. Подробна, но не отегчителна информация за него можете да прочетете тук, а от Христо Ярловски научаваме, че паметникът е:

„За увековечаване паметта на геройски загиналите за защитата и величието на отечеството воини от 22, 50 и 54 пехотни, 7 и 17 артилерийски полкове да се построи един културен паметник в центъра на Самоковска околия – гр. Самоков, достъпен за всички граждани, военни и населението от околията”.



И така, време беше да потегля към крайната ми цел. Най-общо казано, маршрутът е: от ул. "Търговска", по ул. "Македония" и по ул. "Рилска малина". От дясната страна ще видите този указател, встрани от който е изработената като книга пейка с цитат от "История Славянобългарская". Оттука натам, вървите само напред, докато не видите табелата за Шишманово кале. 


Там завивате надясно, но внимавайте! Целта е първият баир вляво - да не продължите напред по пътеката, защото ще се залутате малко. И така, изкачвайки баира (никак не е труден), ще стигнете до табелите, които ще ви поканята да завиете или наляво, или надясно. Вие си изберете накъде, тъй като после ще е хубаво да се върнете и в другата посока. 








Вляво, само на 100-на метра, ще стигнете до малкото останали камъни от късноантичната крепост от IV - VI в. През 1388 г. тук е загинал брата на нашия цар Иван Шишман - Иван Асен V Шишман, откъдето идва и името ѝ, но всъщност е част от селище със своите защитни съоръжения. 





Вдясно са останките от Петрова църква от IV век. Тя е съборна църква, което означава, че тя не се ограничава с принадлежност към конкретно време или народ, където "Всичко е Христос". 





Връщането, разбира се, беше по-бързо и още по-лесно, въпреки че каквото и да правите, няма опасност да се изгубите. Първият възможен автобус (малко след 13 ч. стигнах до града) трябваше да тръгне в 14 ч. и успях да видя също


Парк "Крайискърец", създаден през 2017 г. и открит година по-късно. Още една година след откриването му е спечелил награда за "Сграда на годината" от общината.






Весели, с добро чувство за хумор са самоковлии. Ето, вижте на снимката. Също така, виждате часовника на банка ДСК, паметника на Паисий, роден край града и други паметници, които ще ви оставя да откриете сами. 







Ето и карта за прехода от Самоков до Шишманово кале и обратно. 4.5 км са от табелата за края на крада, а от автогарата, както виждате, са повече. Уверявам ви, че стига да обичате ходенето пеша, няма да се уморите особено. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар