неделя, 12 октомври 2014 г.

Как да планирате написването на роман

част от 



от Марк – той е от северозападната част на Тихия океан. Администратор, поддръжник и създател на нови статии и автор и е активен в общността "WikiHow” от над пет години.

Петте части: Планиране – Помощ – Организация – Изготвяне на майсторски списък – Нови идеи за писане
Няма значение дали планирате да пишете художествена литература, жанрово произведение или автобиографична книга – голямо количество ръкописи трябва бързо да бъдат акумулирани бързо, ако не планирате напред и не се организирате така, както трябва. Обаче, с помощта на тази статия, това няма да бъде проблем.

Планирането на роман – стъпка 1
1
Изгответе и поставете етикети на папки. Това може да бъде направено или на компютъра Ви или на физически папки. Изберете който и да е от тези варианти или дори можете да използвате и двата, така че да имате резервно копие. Изгответе и етикирайте папки в следните категории:
Цели/Крайни срокове: дори да нямате издател или редактор, които да Ви дишат във врата, добра идея е да си поставите лични цели и крайни срокове като за конкурс. Създайте си майсторски списък за Вашата папка и осъвременявайте календарите, ако нещо се промени. Например, ако имате интервю с някой ветеран, впишете това в календара си и прегледайте майсторския си списък, как да промените целите си.
Герои: една папка за всеки главен, второстепенен или периодичен герой, както и друг за „майсторския списък.” Ако историята Ви е такава, която има герои от различни „видове” (такива като извънземни или чудовища), направете отделна папка и за всеки от тях.
Карта/Обстановка: Не просто мащабна обстановка (такава като карта на „света на историята,” така че да можете да дефинирате секторите в галактиката във фантастична приказка или къде живее съседът Ви), но преди всяко основно домакинство, за да не се получи, че в първа глава героят Ви има спалня на първия етаж, а пет глави по-късно – на втория или третия.
Сцени: По една за Вашия „Майсторски списък” (вижте съветите) за бърз преглед и една за всяка една сцена в романа Ви. Накрая може да Ви се прииска да комбинирате сцените в отделни глави, но до тогава тази техника ще улесни смесването и отделянето, докато получите солиден роман.
Проучвания: Започнете със списък от въпроси върху различните зони в романа, така че да избегнете несигурността по тези въпроси и използвайте сигурни данни (енциклопедия и т.н.), също както и първоначални ресурси, които могат често да възникнат по време на телефонни разговори.
Планирането на роман – стъпка 2
2
Организирайте всички тези файлове подходящо шкафче. Картотекирайте категориите (герои и т.н.) по азбучен ред и после – по подкатегории (специфични характеристики). Ако правите това на компютъра си, направете същото – направете си една основна папка със заглавието на романа и после, вътре в нея, много малки папки.

Планирането на роман – стъпка 3
3
Уверете се, че материалите от проучванията, които ще Ви трябват са подходящо прибрани. Имайте под ръка речници, енциклопедии, книги и т.н., така че да не прекарате цял час в търсенето им, когато вече пишете книгата си.

Част 2 от 4: Изготвянето на майсторски списъци

Планирането на роман – стъпка 4
1
Създайте си „Майсторски списък на сцените”. За да имате представа дали Вашият роман има „точните неща” или не, започнете с грубо скициране или „Майсторски списък”. За да направите това, напишете числата от 1 до 30, като оставите по един ред между тях на лист. Под номер 1 напишете 1-2 изречения за началната си сцена. Под номер 30, напишете 1-2 изречения за заключителната. Сега, това, което знаете е как ще започнете романа си и основната посока, в която ще тръгне. За това, напишете по 1-2 изречения и за останалите числа.

Част 3 от 4: Да можем да пишем навсякъде

Планирането на роман – стъпка 5
1
Създайте си комплект „В движение”. Смисълът на този комплект е да имате достъп до Вашите запаси винаги, когато напускате дома си. Всеки път, когато се натъкнете на справочни материали, бъдете вдъхновени или, най-важното, можете да уловите няколко извънредни моменти за да поработите малко по романа си. За Вашият комплект „В движение” ще Ви трябва място, за да сложите в торбата или куфарчето си:
Речник
Тетрадка със спирала
Записващо устройство и периферии
Различни офис материали (химикалки, моливи, гумички и т.н.)
Малък календар

Част 4 от 4: Нови идеи
1
Използвайте „мозъчна атака” за идеи и за да придвижите напред нещо вече написано. Това може също така да позволи представянето на нови идеи, които не са били първоначално в плана Ви. Те също така могат да Ви помогнат да преодолеете блокирането на всяко ниво по време на писателския процес.
2
Подложете се на тази мозъчна атака когато сте сами или с другите. Отидете някъде, където харесвате да бъдете, като местното кафене със страхотни вибрации, плажа, гората, любимия Ви ъгъл за четене. Важно е да се чувствате удобно и в мир със себе си. Ако работите с приятели или група, намерете място, където всички се чувстват удобно и можете да говорите свободно, без да се притеснявате.
Можете да правите това дори когато си почивате. Полегнете си, когато се почувствате уморени от писане и позволете на идеите да нахлуят в главата Ви.
3
Съсредоточете се върху частта от историята, която се нуждае от нови идеи. Позволете им да нахлуят свободно и не задушавайте никоя от тях. Никога не се знае коя изплувала на повърхността идея може да се развие по-нататък. Запишете всички тези идеи по най-добрия начин (писмено, на записващо устройство, снимайте ги и т.н.)
4
Позволете на идеите да се филтрират в мозъка Ви няколко дни след това. Кои идеи Ви теглят към себе си? Позволете им да разцъфнат и да се превърнат в съществени елементи в рамките на творбата Ви.

Съвети

Колкото по-близо до истината е основата на романа Ви, толкова по-достоверна ще бъде художествената измислица. Например, позиционирали сте приказката си в Средновековна Англия, така че се уверете, че дрехите и маниерите са правилни за всеки от героите. Дори ако творбата Ви е научна фантастика, ще Ви се иска да включите и малко научни факти, за да задържите читателите си приковани към това, което трябва да кажете.
Почивайте си от време на време и преглеждайте творбата си, за да знаете как да продължите.
Да имате базов план (он или оф-лайн) може да Ви бъде изключително от помощ, за да може историята Ви да върви гладко. Можете да си направите собствени или да използвате външни източници – такива като уебсйатове или като си купите такива от доставчици или дори от историческо общество. По-големите библиотеки може дори да имат готови планове, които да използвате.
Тук авторът дава набор от подходящи материали – речници, енциклопедии и ръководства за творческо писане – за пишещите на английски, но аз съм сигурна, че Вие можете да си набавите такива на български. (б.пр.)

Предупреждения

Много е лесно да си останете на фаза планиране, когато започнете да пишете романа си. Ако Ви се случи, отстъпете назад и си напомнете какви са безусловните Ви цели и приоритети. Например, ако имате само десетина папки, с които да започнете, просто опишете основните категории и оставете подпапките за по-късно.

Неща, които ще Ви трябват

Папки (купете си пакет – силно Ви го препоръчвам)
Етикети
Папки-джобчета
Две чекмеджета
Тетрадка със спирали
Справочни материали
Телефонен указател
Речник
Енциклопедии
Речници
Книга с цитати
Записващо устройство (уверете се, че имате резервни батерии)
Различни офис материали (химикалки, моливи, кламери, телбод и т.н.)
Чанта или куфарче
2 календара – един голям за вкъщи и един за комплекта „В движение”
Компютър/лаптоп (за препоръчване)


Няма коментари:

Публикуване на коментар