неделя, 14 декември 2014 г.

Най-големият проблем за един автор

част от 
от Нанси




Здравейте!
В една анкета, над 3 500 члена на нашата имейл група ни разказаха за най-голямото затруднение, с което се сблъскват при писането.
Какъв мислите беше най-често срещаният отговор?
Ето няколко коментара, които получихме от тази анкета:
Да намеря време за писане.“
„Да намеря достатъчно време да седна и да пиша редовно.“
„Времето – никога не е достатъчно.“
Да, проблем номер едно беше ВРЕМЕТО.
Хората, които отговориха на нашата анкета водят натоварен начин на живот, пълен с изисквания. Те биха искали да прекарат повече от времето си в писане, но съвсем не са сигурни как ще се случи това.
Ако Вие сте в подобна ситуация, ето една стратегия, която можете да използвате. Трябва да поработите върху нея, но тя ще добави огромно количество време за писане към Вашите дни.
Готови ли сте да сбъднете това?

========
СТЪПКА 1
========
Запишете на лист как прекарвате деня си час по час, като обърнете особено внимание на дейностите, които повтаряте всеки ден. Можете да си водите бележки в хода на деня или да възстановите всичко в неговия край.
Правете това три дни подред.
В края на този период би трябвало да имате детайлен регистър, който показва дейностите Ви и колко време прекарвате за изпълнението на всяка от тях.

========
СТЪПКА 2
========
Прегледайте записките, които сте си водили и се опитайте да откриете онова нещо, което можете да изрежете от графика си. Например, ако гледате 30-минутно телевизионно шоу всяка вечер, обмислете дали да не го отрежете.
През тези допълнителни 30 минути на ден можете да напишете 200 думи. Това означава, че за една година можете да завършите роман от 73 000 думи.
В края на годината, какво бихте предпочели да сте направили? Да сте гледали телевизия 182 часа или да сте написали роман?
Също така, потърсете нещото, което бихте могли да правите по-ефективно.
Например, ако отделяте време на всеки кръгъл час да проверявате имейлите си или да говорите по телефона, ограничете това време до веднъж на ден. Този подход може да доведе до значително спестяване на време.
На същия лист, на който проследихте действията си през деня, напишете отговорите на тези два въпроса:
1)    Кое е онова нещо, което ще изрежете от графика си?
2)    Има ли нещо, което бихте могли да правите по-ефективно? Каква е стратегията Ви по отношение на това нещо?

========
СТЪПКА 3
========
Приложете плана си в действие за ден-два и проследете резултатите. Точно колко време спестявате?
Запишете общото спестено време за деня – например, 1 час.

========
СТЪПКА 4
========
Сега, когато сте си спечелили допълнително време във Вашия ден, планирайте как а разграфите писането си.
В идеалния случай, би трябвало да си запазите определено време за писане всеки ден. Това ще ви помогне да стоите настрана от дейности, които запълват допълнителното Ви време и изместват писането.
Например, може да решите да пишете всяка сутрин от 6:30 до 7:00. Или може да решите да пишете поне 15 минути всяка нощ, преди да си легнете.

Поздравления! Направихте го! *Вие сте писател.*

Ще Ви оставя с коментара от автора Дейвид Мичъл по темата за времето за писане.
Да поддържате фокуса е от съществено значение, мисля, при наличието на безкрайно разсейване. Имате време само да бъдете наполовина приличен родител плюс още нещо.
За мен, това нещо е: аз трябва да пиша. Имам няколко начина, за да се уверя, че мога да си изровя малко време.
Част първа: Забравете всичко останало.
Част втора: Дисциплинирайте се. Втурнете се към Вашия лаптоп и го отворете. Отворете и файла, без да се питате дали сте в настроение, без да мислите за нищо друго. Просто отворете файла и тогава вече сте в безопасност. Веднъж появили се на екрана, думите са единственото нещо, което ще Ви разсейва.“

И от автора Хийтър Селърс:
Да станете писател, означава да бъдете достатъчно креативни, за да намерите времето и мястото в живота си, за да пишете.“

Щастливо писане!

Нанси

Няма коментари:

Публикуване на коментар